- Kategori
- Türk Mutfağı
Nahçıvan'ın birbirinden lezzetli yöresel yemekleri

Nahçıvan'ın yöresel yemeklerinden Arzuman köftesi
Rauf Aliyev
Milliyet Blog yazarı, Azerbaycan Devlet Haber Ajansı'nın (AZERTAC) Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti'ndeki daire başkanı
Her bir milletin kendi örf ve adetleri, milli değerler sistemi vardır. Milli değerler ise halkları, milletleri, toplumları diğer halklardan ayıran üstün nitelikli değerlerdir. Can Azerbaycan da eski tarihe, kültüre, güzel doğaya, büyük ekonomik potansiyele ve aynı zamanda bir birinden güzel yöresel yemeklere sahip olan bir ülke. Azerbaycan'ın her bölgesine özgü yüksek mutfak kültürü vardır. Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan Türkler çok önemli kültürel birikime sahipler.
Nahçıvan'ın mutfak kültüründe bu bölgeye özgü yemekler ninelerimizin bize bıraktığı en önemli mirastır. Nahçıvan Türk yurdunun mutfak kültüründeki farklılıklar, gıda ürünlerinin çokluğu bin yıllar boyu oluşmuş zengin medeniyyetin büyük bir mesafe katettiğini, korunarak, yabancı etkilere direnerek bugünlere ulaştırıldığını gösteriyor. Nahçıvan'ın sahip olduğu bu enfes yöresel yemeklere misafirperverlik, misafire saygı duygularının da eklenmesi, hem de insanlarımızın manevi zenginliğinin göstergesidir.
Azerbaycan mutfağının bir parçası olan Nahçıvan mutfağı sadece yemekler, onların hazırlanma teknolojisinin yöntemleriyle ilgili değil, hemde Türk kültürünün önemli bir parçalarından biridir. Nahçıvan mutfağı mutfak kültürünü, onun tarihini, felsefesini, sofra psikolojisini, örf ve adetlerini bugünedek bire bir yaşatmış. Nahçıvan mutfağı hem de insanların tarihen çevreyle tam harmoniyada yaşadığı bölgemizde yaptığı pratik alışkanlıkları kendisinde yaşatıyor.
Milliyet Blog'umuzun değerli okurları tadı ve lezzetiyle seçilen Nahçıvan'ın yöresel yemeklerini ilgili galerimizden de izleyebilerler.