Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Aile ve Çocuk Danışmanı Burcu Polatdemir

http://blog.milliyet.com.tr/yasamsenin

08 Mart '19

 
Kategori
Psikoloji
 

Neye Odaklanırsak O Çoğalır

Zaman zaman hayatınızda nelere sahip olduğunuzu kendinize sorduğunuz oluyor mu? Maddi zorunluluklar ve hayatın getirileri sayılabilir. Peki ya bunun dışındakiler? Asıl merak ettiğim  ve yazımda da konu edeceğim durum;  hayatımızda bizim için önemli olan ve değer verdiklerimizin  bize duygu olarak ne tür yansımalar getirdiği .Örneğin; evcil hayvanınız vardır ve onunla aranızda bir bağ olduğu için ona değer verirsiniz, bu duygu da size iyi hissettirir. Veya yıllardır  görüştüğünüz bir dosta sahip olmak, varlığını bilmek, sohbet etmek, iyi-kötü gün paylaşmak  da kendinizi  iyi hissettirebilir. Aslında varlığını bildiğimiz ama etkilerini aktive ederek yaşadığımız durumlara benziyor bu.Her gün tekrarladığımız şeyler vardır artık kanıksarız fark etmeyiz varlıklarını..Sadece biraz uzaklaşıp düşünme fırsatı bulduğumuzda daha bir farkındalık ve minnet duygusunun içine girmiş buluruz kendimizi.

Bununla beraber yaşamda herkesi harekete geçiren farklı bireysel durumlar  olsa da asıl  mutsuz eden konu; sahip olmadıklarımıza/olamadıklarımıza daha çok odaklanıyor olmamızdır. Hayatımızın bazı bölümlerinde hiç şüphesizki zorlandığımız dönemler oluyordur.. Bu dönemlerde bu tarz negatif duyguların daha çok nüksettiğini   seanslarımdan yakınen biliyorum. Olanın değil de olmayanın yoksunluğunu dünyanın sonu gibi gördüğümüz anlar da olabiliyor Eğer bazen hayatta bazı şeyler yolunda gitmiyorsa eksiklikler daha çok gözümüze batmaz mı zaten?

Var olanları fark etmeyip daha çok bizde olmayan neyse ona odaklanmak bize mutsuzluk ve tatminsizlik getirir.’Neye odaklanırsak onu büyütürüz’. Eğer hayatınızda istediğiniz şeyleri gerçekleştiremediğinizi düşünüyorsanız; daha doğrusu odak noktanız bu konuysa inanın tüm davranışlarınız ve enerjiniz tam da olmayan tarafa doğru yoğunlaşacaktır.  Aslında istemediğimiz şeylere daha fazla zaman ayırarak onların hayatımızda daha fazla yer kaplamasına izin vermiş oluyoruz böylece. Kilo alırım diye yediğimiz yemeğin bu  algıyla  kilo aldıracağı ve bu tarz davranışları tekrar etmemiz gibi .Dolayısıyla olana odaklanmak bize nasıl hissettirir dersek buna en başta minnet duygusudur ve olanın daha da çoğalması bununla beraber olmayanın da yavaş yavaş olumluya geçtiğini de söyleyebilirim.Çünkü algınız değişiyor düşünceniz değişiyor davranışlarınız da değişiyor.

Sahip olduğumuz ne varsa (buna içimizdeki pozitif duygular da dahil )bunları hissettiğimiz için mutlu olmak eğer olumsuzu da hissediyorsak aslında bunun da öğrenmek için bize hangi tarafımızı törpüleyeceğini  göstermek üzere bir sınav olduğunu  düşünüyorum. Burada bahsettiğim Pollyanna olmak değil ‘olana odaklanmak’ cümlenin içeriği de algısı da pozitif..:)

Bazen soğuk bir günde sıcak bir eviniz olduğunu düşünmek olabilir bu;  bazen de  zor gününüzde yanınızda olan kardeşinize ya da bir yakınınıza  duyduğunuz  minnet..  Bazen dolabınızı açıp kıyafet seçmeniz gerektiğinde; yeterli  giysisi olmayanları düşünme  fırsatı,  bazen de içinizde var olan vicdan duygusuna şükredebilirsiniz.

‘Olana odaklanmak’ için her zaman olumlu ve pozitif bahaneniz olurSA şayet ; sonra  hayata nasıl  pozitif baktığınıza siz de şaşırırsınız.

Sağlıcakla kalın..

 
Toplam blog
: 82
: 140
Kayıt tarihi
: 12.04.15
 
 

Çocukların duygu ve davranışlarının sonuçlarından yola çıkarak ,çocuğun ruh dünyasında oluşan değ..