Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Paris'ten İlk Sağduyu Sesi

Paris'ten İlk Sağduyu Sesi
 

Günün Manşetleri yazısı için taradığım 16 gazetede bugün farklı manşet var. Bu bir anlamda, ülkenin tamamını ilgilendiren önemli bir olay olmadığı anlamına geliyor. –Dün de belirttiğim gibi– bugün de kötü bir olay olmadığı için sevinçliyim. Böyle durumlarda gazetelerin alfabetik sırasına göre haberleri vermeyi tercih ediyorum.

Akşam gazetesinde “Elçilikte Kürt Zirvesi” başlıklı bir manşet var. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, dün sabah, Güneydoğu siyasetinde etkin eski ve yeni milletvekilleriyle “kahvaltı”da buluştu. ABD Kongresi’nden iki üyenin de katıldığı özel toplantıya, eski bakan Şerafettin Elçi, CHP Diyarbakır eski Milletvekili Mesut Değer, eski RP Milletvekili Haşim Haşimi, HAK-Par Genel Başkanı Sertaç Bucak, Başbakan’a yakınlığı ile bilinen AKP Diyarbakır Milletvekili Ali İhsan Arslan, Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ve Siirt Milletvekili Afif Demirkıran çağırıldı.

Wilson, konuklarına, “Öncelikle bölgedeki sorunlara ilişkin önerilerinizi dinlemek istiyorum” dedi. Katılımcılar, PKK’nın tasfiyesinin başta Türkiye olmak üzere bölgeye önemli bir rahatlama getireceğini savundu. Şerafettin Elçi’nin Irak için federasyon önerisinde bulunduğu ve bu tür yönetimin ülkedeki etkin güçleri rahatlatacağını söylediği öğrenildi.

İlginç ve faydalı bir girişim olduğunu düşünüyorum.

*****

Memur ve emeklilerin vergi iadesi alabilmek için fiş toplama mecburiyeti kalkınca, esnafın fiş kesme alışkanlığı sekteye uğradı. Eski uygulama bir nevi mecburiyet getirdiği için fişi alan da veren de kendini bir iş yapmış gibi hissediyordu. Oysa şimdi fiş istemek de yazmak da bir külfet.

Maliye buna daha pratik çözümler bulmalı diye düşünüyorum. Ben böyle düşünüyorum ama Maliye bir çözüm bulmuş bile… Bugün gazetesinin haberine göre, artık “Vergi Tahsilinde IV. Murat Taktiği” uygulanacakmış. Maliyeci denetime tebdili kıyafet çıkarak, mesela hasta gibi dişçi koltuğuna oturup. fiş vermeyene ceza kesecekmiş.

*****

Cumhuriyet gazetesi, Dışişleri Bakanı Babacan’ın, bazı kritik merkezlerde görevlendirilmek üzere danıştığı isimlerin cumhurbaşkanı tarafından uygun görülmemesini “Dışişleri Gerginliği” şeklinde manşet yapmış.

Cumhurbaşkanının hükümetten gelen her karara imza atması onu “noter” konumuna sokarken, farklı görüş bildirmesi de “gerginlik” olarak sunuluyor. Şu işin bir ortasını bulma zamanı artık gelmedi mi?

Gazetelerin görüşleri de elbette iktidardan veya muhalefetten yana olabilir. Ancak gazete bir haber kaynağı oyduğunu da unutmamalı diye düşünüyorum.

*****

Güneş gazetesinde özel bir haber manşete çıkmış. “Hastanede Güvenlikçi Terörü” Üniformalı zorbalar Kartal devlet hastanesi’nde kendi kurallarını koydu. Karşı çıkan ya itilip kakılıyor, ya da dayak yiyor. Yetkililer herhalde bu haberden sonra gereken tedbiri alacaklardır.

*****

Hürriyet gazetesinin manşetinde sevindirici bir haber var. Yıllardan beri Türkiye’nin, uluslar arası arenada başına hep bela olan Ermeni meselesinde, “Bu işi tarihçiler çözsün” şeklinde bir görüşü vardı. Çok makul ve mantıklı olmasına rağmen bunu pek kimseye kabul ettirememiştik.

Gazetenin bugünkü manşetinde yer alan “Paris’ten İlk Sağduyu Sesi” başlıklı haber, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüşen Fransa Başbakanı François Fillon’un, bizimle artık aynı görüşü paylaştığı gibi bir izlenim doğuruyor. Fillan, Ermeni iddialarına siyasetçilerin değil, tarihçilerin karar vermesi daha doğru olur, dedi.

*****

Milliyet gazetesinin “İşte kandil Senaryosu” başlıklı haberine göre, Kuzey Irak’ta TSK operasyonu yerine ABD’nin önerdiği PKK’yı tecrit planının devreye girdiği konuşuluyor.

Haberde belirtildiğine göre, önce yönetimin şahin kanadı etkisizleştirilecek, Cemil bayık, Duran kalkan ve 20 arkadaşı için düğmeye basılacak, Apo’nun İmralı’dan mesaj göndermesi engellenecek, Karayılan üzerinden PKK ateşkese zorlanacak, arkasından silahsızlandırılma aşamasına geçilecek.

*****

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Kralı’nın Avrupa ülkelerinden birini ziyareti sırasında korumalığını yapan görevlilere bol bahşiş verdiğine ilişkin bir haber yayınlandı.

Meğer benzeri bir olay da Türkiye’de yaşanmış ama biraz farklı. Yaz tatilinde Bodrum’a gelen Suudi Arabistan Prensi Al Suud da, güvenliğini sağlayan jandarmalara teşekkür zarfları dağıtmış. İçinde 5000 dolar bulunan zarfı Mehmetçik olduğu gibi komutanına vermiş. O da bir demet çiçekle birlikte zarfı iade etmiş. Posta gazetesi bu haberi, “Yakışanı Yaptı” şeklinde manşete taşımış.

*****

Radikal gazetesinde değişik bir konu var. “Çok Çalışmak Lazım Çok” başlıklı bu haberde, dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olan Türkiye’nin, 177 ülkenin yer aldığı endekste yerinde saydığı, cinsiyet eşitsizliği ve eğitim gibi konularda Türkiye’nin çok uzun bir yolu olduğu, bu süreci, çok hızlı biçimde geçirmesi gerektiği anlatılıyor.

*****

Sabah gazetesinin manşetinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir sözü var. “Bu Ortamda Af Konuşulmaz” Paris’te temaslarını sürdüren Gül, Demokrasi terörü izole ediyor, sizi dünya gözünde haklı hale getiriyor, dedi.

*****

Anayasa mahkemesi Başkanı Haşim kılıç, yüksek mahkemenin halka açılmasını istedi. Böyle bir uygulamaya geçilirse, AİHM’deki mahkumiyetlerimizin azalacağını söyledi. Star gazetesi haberi “Yüksek Mahkeme Halka Açılsın” başlığıyla verdi.

*****

Takvim gazetesinde kredi kartlarıyla taksitli alışveriş yapanların ölçüyü kaçırdıkları ve bir süre sonra bu konuda bir kriz çıkabileceğine ilişkin bir haber var. Zaten geliri giderine denk gelmeyen vatandaş, kartların cazibesine kapılıp taksitli alışverişe takılınca, borçlar limiti aştı. Kredi borçları 91, 7 milyara çıktı. Haber “Çok Çekeriz” manşetiyle birinci sayfada yer aldı.

*****

Taraf gazetesi, DTP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması isteklerine karşı Ak Parti’nin önce “Bu Siyasi Linç Olur” diyerek buna karşı çıkması, arkasından da fikir değiştirmesini manşete taşınmış. Haber “Part-Time Demokrat” başlığıyla verilmiş.

*****

Bugüne kadar PKK’ya şehit verdiğimiz askerlerin bir çoğu, uzaktan kumandalı mayınların patlatılmasıyla araçlarla giderken hayatlarını kaybettiler. Türk Silahlı kuvvetleri, şimdi uzaktan kumandalı bomba ve mayından etkilenmeyen 468 araç almaya karar verdi.

Türkiye gazetesinin verdiği habere göre “Yürüyen Kale” olarak adlandırılan ve birliklerin kolaylıkla sevkini sağlayan bu araçların fiyatı 1 milyon dolar, ağırlığı da tam 25 ton.

*****

Vatan gazetesi de manşetini Abdullah Gül’ün söylemlerinden seçmiş. Ancak ele aldığı konu farklı. Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadelede geçmişte yapılan hatalar tekrarlanmamalı. Kürtçe’nin yasaklanması hataydı. Yasaklarla bir yere varılamayacağı görüldü, yani kısacası bu iş “Yasakla Olmaz” diyordu.

*****

Yeni Şafak gazetesinin manşeti de Gül’den… “Teröristlerin Günlüklerini Okudum” başlıklı habere göre, Cumhurbaşkanı Gül, teröristlerin çekilecek hayatları olmadığını ve teslim olmaya hazır çok sayıda militan bulunduunu söylüyordu.

*****

Zaman gazetesi bir sosyal hadiseye ışık tutmuş bugünkü manşetinde… “Kentsel Dönüşüm Projesi Gecekondu Lobisine Takıldı” başlıklı haberde, Maltepe’de gecekonduların yerini modern konutların alacağı kentsel dönüşüm projesinin, ilginç bir engellemeyle karşılaştığı, müteahhitin şantiye kurmak için gittiği mahallede temsili bir mezarla karşılaşarak projeden çekildiği anlatılıyor.

Modern yaşama karşı insanın direnmesi doğal bir olay değil. Gecekondu sahiplerinin bugüne kadar bedavadan devlet arazilerine sahip oldukları da bir gerçek. Burada ya aşırı bir hırs söz konusu, ya da kötü niyetli birilerinin tahriği…

*****

Gazetelerde dikkat çeken ikinci derecede bazı başlıklar da şöyle.

Akşam gazetesi: “Hacıhüsrev Duman Oldu” İstanbul’un kapkaç ve hırsızlık merkezi olan Hacıhüsrev şimdi yandı. Demir Yumruk operasyonuyla yakalanan 72 azılı suçlu arasında 729 yıla kadar hapsi istenen yaşlı başlı kadınlar da var.

Bugün gazetesinde ilginç bir haber: “Bu da Sol Mahalle Baskısı” Son seçimlerde AKP’den milletvekili olan yılların sosyal demokratı Prof. Zafer Üskül, dostlarının kendisinden selamı sabahı kestiğinden yakındı.

Cumhuriyet gazetesi: “Gizli Anlaşmayı Açıkla” Baykal Bush’un ve Kuzey Irakıl yetkililerin bildiği konuların Türk halkından saklandığını belirtti.

Güneş gazetesi DTP’li Başkanın “dağdakiler bu ülkenin en onurlu insanları” şeklindeki demecini “Demokratik Tahrik Partisibaşlığıyla vermiş

Yine Güneş gazetesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin Teröristlere bomba yerine broşür attığını bildiren bir haber var. “Dağlara Teslim Ol Bildirisi Atılıyor.” Star gazetesi aynı haberi “Dağa Sürpriz Çağrı” başlığıyla verdi.

Radikal gazetesi Baykal’ın, Gizli Anlaşma olduğu anlaşılıyor, bakla buydu, ağızdan çıkmalı; Bahçeli’nin, Sayın Erdoğan operasyon emrini alacak değil verecek olansınız, şeklindeki demeçlerini, “Muhalefet Sertleşti” başlığıyla vermiş.

*****

Spor haberlerine gelince, Fenerbahçe’nin İnter karşısında aldığı 3-0’lık mağlubiyet hemen bütün gazetelerin ilk sayfasında yer almış. “Canın Sağolsun” diyen de var, “Tur İstanbul’a Kaldı” diyen de… Bir yıldır Avrupa kupalarında yenilgi almayan Fenerbahçe’nin “Kolay Yıkıldı”ğını söyleyenler de…

Spor gazetelerinde Fanatik, “Kalk Ayağa” derken, Fotomaç, “Kadıköy’e Bıraktık”, Fotospor da “Hallederiz Evelallah” başlığını atmış.

Bugünlük de bu kadar. Yarın yeniden buluşabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..