Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '10

 
Kategori
Bilim
 

Sentetik DNA'lı hücre yapıldı

Sentetik DNA'lı hücre yapıldı
 

20 Mart 2010 günü La Jolla’daki J. Craig Venter Enstitüsü’nden aşağıda isimleri yazılı olan bilim adamları bir bildiri ile dünyanın ilk insan yapısı DNA’sı ile yaşayan ve çoğalan bir hücre yarattıklarını bildirdiler.

Daniel G. Gibson

John I. Glass

Carole Lartigue

Vladimir N. Noskov

Ray-Yuan Chuang

Mikkel A. Algire

Gwynedd A. Benders

Michael G. Montague

Li Ma

Monzia M. Moodie

Chuck Merryman

Sanjay Vashee

Radha Krishnakumar

Nacyra Assad-Garcia

Cynthia Andrews-Pfannkoch

Evgeniya A. Denisova

Lei Young

Zhi-Qing Qi

Thomas H. Segall-Shapiro

Christopher H. Calvey

Prashanth P. Parmar

Clyde A. Hutchison

Hamilton O. Smith and

J. Craig Venter

Açıklama şöyle: "Biz, 1.08 mega çift Mycoplazma Mikosidleri JCV1-syn 1.0 kodlu DNA’nın sayısal DNA dizi bilgisinden başlayarak ve sadece sentetik bir kromozom ile kontrol edilen yeni bir M. Mikosid yaratmak için, onun bir M. alıcısına, ekimini, tasarımını, sentezini ve bir araya getirilişini gerçekleştirdiğimizi bildiririz. Hücre içindeki tek DNA, filigran dizileri ve diğer tasarlanmış gen yok ediciler ve polimorfizmler dahil olmak üzere tasarlanan sentetik DNA’dır ve inşa etme süreci içinde mutasyonlar (değişimler) elde edilmiştir. Yeni hücreden tipik özellikler göstermesi beklenmektedir ve sürekli kendini çoğaltabilme yeteneğine sahiptir."

Bu çalışmanın deney ve sonuçları Journal Science Dergisi’nde yayınlanmıştır. Makalede, “Genetik Mühendisliği iyi çalışıyor. Kromozomla ilişkili hastalıkları iyileştirilebileceğini düşünmek için yeterli bir çalışma, ” denmektedir.

İşlem kısaca şu şekilde yapılmıştır:

Bilgisayarda yaratılmış genetik kod dizilerini kullanarak, bilim adamları parça parça RNA dizilimlerini birleştirerek bütün bir bakteri DNA dizisi elde etmiş ve bunu bir bakteri hücresi içine yerleştirmiştir. Kendi kendini üretebilen, yani çoğalabilen hücre sadece bu gen dizisi tarafından kontrol edilmekte ve yönlendirilmektedir.

Bununla birlikte bilim adamları, her ne kadar DNA mükemmel bir motor olsa da, yaratılan hücrenin yeni bir tür olmadığını bildirmişlerdir.

Craig Venter  :“Yeni bir hücre yarattık. O yaşıyor. Fakat yeni bir tür yaratmadık. Bu buluş, karbondioksiti yakıta çevirmek, yeni besin kaynakları yaratmak, hastalıklara karşı yeni aşılar üretmek gibi, bilime kullanmak için yeni olanaklar sağlayacak” demiştir.

Venter CNN’e verdiği demeçte buluş için “Atılım olamakları hakkında tartışmaları teşvik edeceğini umuyoruz. Atacağımız bir sonraki adım saydığım konuların bazılarını gerçekleştirmek üzerine olacaktır” demiştir.

Bu buluştan kendi adımıza çıkaracağımız sonuçlar: Hani vardı ya bir zamanlar “Eller Ay’a, biz yaya” diye bir laf. Aynen o durumdayız. Bu konularla ilgilenmek yerine biz hâlâ mehdinin İstanbul’dan mı Mekke’den mi yoksa Kudüs’ten mi çıkacağı üzerine kafa yoruyoruz.

Böylece son tabu da yıkılmış oldu. Bir çoğunuz yaratılışçıların yaratılışı savunurken “Bir proteini bile yapamazsınız” dediğini duymuştur.  Artık bu iddia da tümüyle geçersizdir.

Aşağıdaki video açıklama toplantısındandır.

http://www.youtube.com/watch?v=QHIocNOHd7A

 

 

 
Toplam blog
: 125
: 6625
Kayıt tarihi
: 18.11.09
 
 

İstanbul 1980 doğumluyum. Yüksekokul mezunuyum. İstanbul'da oturuyorum. Dünya ve çevre hakkında düşü..