Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sigara içmek: Sahte özgüven cumhuriyeti

Sigara içmek: Sahte özgüven cumhuriyeti
 

Sahte Özgüven


Daha önceki yazılarda da değindiğim bir hususa bu yazımda da, hatırlatmak amacıyla, kısaca üzerinden geçmek istiyorum. İnsanlar neden sigara içerler? Sorunun en önemli yanıtı “nikotin bağımlılığı” olarak karşımıza çıkar. Bunun dışındaki psikolojik, sosyal ve çevresel etkenler de aslında nikotin bağımlılığıyla sıkı bir ilişki içindedirler ve birbirlerinden beslenerek bir kısır döngü yaratırlar. Pek çok kişiye neden sigara içiyorsun diye sorsak, çoğu “zevk aldığım için”, “hoşuma gittiği için” vb. cevaplar verirler. Gerçek aslında bu zevkin ardındaki nikotin arzusudur. Zaten kısır döngüler de neden ve sonuç birbirinin aynısı gibidir. Peki, bu kısır döngü kırılamaz bir şey midir? Asla öyle değildir. Ancak zordur. Eğer önünüzde çok kalın bir duvar varsa ve siz de yumruklarınızla onu yıkmaya çalıyorsanız tabi ki imkânsız gelecektir bu size. Yapmanız gereken savaşa hazırlanmaktır. Öncelikle bir balyoz bulmalısınız bu kalın duvarı yıkmak için. Çok uzun yıllardır sigara içenlerin balyoz bulmaları daha da zordur. Onlar balyozun her parçasını tek tek üretip ortaya çıkarmalıdırlar. Zahmetli olsa da “kararlılık” her şeyin üstesinden gelir. Sonrasında da geriye duvarı yıkmak kalır ki bu en kolayıdır artık. Üç beş kere vurmayı deneyin, son seferinde daha da sert vurun ve bakın ona. Göremiyorsunuz değil mi? Çünkü başardınız. Duvarı yıktınız.

Ancak Sigara duvarını yıkmak için en önemli etken balyoz değildir. En önemli etken bir balyoz üretmeye gerçekten karar vermektir. Bu balyoz, sizin irade ve özgüveninizden başka bir şey değildir. Madem sigarayı bırakmak bu kadar basit, o zaman neden çoğu kişi bırakmayı bile denemiyor? Çünkü sahte özgüvene sahip olduklarının farkında değiller henüz. Sigara sanılanın aksine insana özgüven vermez. Herkesin özgüven sandığı şey sahte bir özgüvendir. Bu sahte özgüvenin neden sahte olduğunu anlamak için 3 gün sigara içmemeyi deneyin. Diyelim ki bu 3. gün içinde de çok önemli bir iş görüşmeniz olsun. Gerginsiniz; çünkü kanınızdaki nikotin miktarı neredeyse sıfır. Streslisiniz; çünkü canınız bir nefes bile olsa deli gibi sigara içmek istiyor. Bu hissettikleriniz sahte özgüveni geri istediğinizi gösterir ilk başta. Ancak sigarasız 6 ay geçirip bu görüşmeye gidecek olsanız gerilim ve özgüveni sigara içmeyen birisi gibi normal katsayıda hissedecektiniz. Ama 3. günün içindeyken olması gerekenden daha da aşağıda özgüveniniz. Çünkü nikotinin eksikliği içinizde bir yoksunluk ve derin boşluk yarattı. Yani, sahte özgüven= yoksunluk demek oluyor.

Şimdi bize gereken balyoza sahip olmak için, öncelikle gerçek sandığımız özgüvenin aslında nikotin tarafından yaratılan hayali, sahte özgüven olduğunun farkına varmalıyız. Bunu bilmek çok önemlidir; çünkü bunu biliyorsak sigaranın bize zevk vermediğini, tadının, kokusunun iğrenç olduğunu ayrıca zevk aldığımız için değil bağımlı olduğumuz için sigara içtiğimizi de biliriz. Bunu bilip kabul ettiğimizde, artık bir balyozumuz var demektir ve balyozumuz varsa geriye sadece belirli aralıklarla sigara duvarına vurarak onu yıkmak kalır. Sigara duvarını yıktığınızda artık sigarandan kurtulmuş olacaksınız.

Unutmayın, sigara içmek sahte özgüven cumhuriyetinde yaşanan bir hayata benzer. Ondan kurtulun ve hayatın gerçek tadının farkına varın. 

 
Toplam blog
: 8
: 4099
Kayıt tarihi
: 07.06.14
 
 

İstanbul Üniversitesi gazetecilik bölümü yüksek lisans mezunuyum. Farklı alanlarda makaleler yazm..