Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sigarayı bırakmayı engelleyen çarpıt düşüncelerden nasıl kurtulunur?

Sigarayı bırakmayı engelleyen çarpıt düşüncelerden nasıl kurtulunur?
 

Sigarayı bırakmak söylendiği gibi kolay olsaydı, bu makaleyi de yazmamıza gerek kalmazdı; çünkü herkes sigarayı bırakmış olurdu. Lakin durum böyle değil… Sigarayı bırakmak deneme ve hazırlık isteyen bir iştir. Tabi her zaman dediğimiz gibi önce gerçekten bırakmayı istemek gerekir. Bazı durumlarda bütün ön hazırlıklar yapılsa bile sonuç hüsran olabilir. Peki, nedir başarısızlığın nedenleri? Bu nedenleri bilmek sigarayı bırakma denemelerimizde işimize iradeden sonra en çok yarayacak unsurdur aslında.

Sigarayı bırakmayı deneyen hemen her insan, birçok zor durumla karşı karşıya gelir. Bu zor durum dediğimiz şeyler aslında insanın kendi kafasının içindeki ve beynin nikotin sıfırlanmasının ardından ürettiği çarpıt, gerçek dışı düşüncelerden başka bir şey değildir. Hemen bu çarpıt düşüncelere örnekler vererek açıklamaya çalışalım.

Örneğin “Ben sigara içmeyi seviyorum” çarpıt düşüncesi. Aslında sigara içmeyi sevdiğiniz falan yok. Beyniniz, nikotin yoksunluğu hissettiği için nikotin alımı yapmanızı ister ve böylece sigara içtiğinizde huzursuzluğunuz sona erer. Bu sahte ve gerçek dışı bir düşüncedir. Yine başka bir örnek ise şu olabilir: “Sigara dışında başka pek çok nedenden dolayı hayatımı kaybedebilirim”. Bu doğru; ancak göz ardı ettiğiniz bir şey yok mu? Ölüm, yaşayan bütün canlılar için zaten olması kesin bir olay. Fakat sigara içerseniz hayatın içindeki ölüm olasılıklarına sigaranın öldürücülüğünü de eklemiş olursunuz ki bu aslında olasılıktan ziyade bir kesinliktir. Diğer örnek ise, kadınların daha çok ürettiği bir mazerettir: “Sigarayı bırakırsam kilo alırım”. Bu da doğru; ancak kabul etmeliyiz ki çok saçma bir neden. Kilo aldıktan sonra diyet ve sporla aldığınız kiloyu verebilmeniz kısa zamanda mümkündür. Ancak sigaranın yıllarca içilmesinden doğan zararlar, sigara bırakılsa bile vücutta kalıcı olabilmektedir.  

 Son ve en çok karşılaşılan çarpıt düşüncede şudur: “Sigarayı bırakmayı istememe rağmen bırakamıyorum”. Bu da aslında kişinin kendini kandırmasından başka bir şey değildir. Unutmamalısınız ki sigarayı bırakmak istemenin anlamı sadece sigara içmemek değil, sigara içmeyi artık sevmediğimiz için sigara içmeyecek olmamızdır. Sigarayı bırakırken en önemli şey kendimizi kandırmamak ve gerçekçi olmaktır.

Kendinizi dünyadaki sigara içen milyonlarca şansız insandan biri olarak görmek yerine, dünyadaki sigarayı bırakan milyonlarca şanslı insanların arasında görmeyi hayal edin. Sigarasız bir hayat her zaman mümkün…

 

 
 
 
Toplam blog
: 8
: 4099
Kayıt tarihi
: 07.06.14
 
 

İstanbul Üniversitesi gazetecilik bölümü yüksek lisans mezunuyum. Farklı alanlarda makaleler yazm..