Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '22

 
Kategori
Psikoloji
 

Travma ve Bağımlılık

Bazı insanlar senelerce bağımlılık ile uğraşır. Bu uğraşların içinde ilişki sorunları, bir kaç kez tedavi denemeleri, bir kaç kez bırakıp tekrar başlama vardır. Kimi zaman bu bireyler bu yolculukta hiç başarılı olamayacaklarına dair umutsuzluğa kapılırlar. Sunu söyleyebilirim ki en umutsuz durumlarda bile umut vardır, en zor vakalar bile yoğun bir çalışmanın sonucunda sağlıklı hayatlar kurabilirler.

Travma ve Bağımlılık

Madde Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı Servisleri Birliği (SAMHSA) travmayı insanlar üzerinde uzun vadeli etkileri olan olaylar ve deneyimler olarak tanımlar. Travma fiziksel, duygusal, cinsel istismar, savaş, doğal felaketler veya başka sebeplerden meydana gelebilir. Bütün travma türleri bağımlılık riskini arttırabilir.

Özellikle çocukluk donemi travmalarının uzun vadeli ciddi sonuçları olabilir. Bu travmalara örnek olarak çocuklukta ihmal veya istismar edilme, korkutulma, utandırılma, şiddete maruz kalma, fakirlik, yalnızlık, evde bağımlı veya ruh sağlığı bozukluğu olan bir ebeveyn ile büyüme verilebilir. Çocuklar ne kadar çok travmaya maruz kalırsa, bağımlılık riskleri de o kadar fazla olur.

Uyuşturucuda Teselli Bulmak

Alkol ve uyuşturucu, travma yasamış bireye geçici bir rahatlama sunar. Bu birey aynı etkiyi yasamak için zamanla daha çok alkol ve uyuşturucu tüketmek ister. Bu da bağımlılığa sebep olur. Geçici iyi hissetmenin dışında bireyler uyuşur ve hissizleşir. Acı verici travmatik anıları unutmak isterler. Yoğun uyuşturucu ve alkol kullanımı travma yasamış kişilerde sıkça görülen kabusları da aza indirir. Bu yüzden kişiler tedaviye başladıklarında kabuslar geri döner ve yoğun terapi gerekir.

Travmayı Tespit Etmek

Bireyler tedaviye başladığında travma kendini hemen belli etmez. Bireyler senelerce bu anıları bastırmıştır ve düşünmek istedikleri en son şey, travmatik anılarıdır. Bazen bireyin hayata bakışından bazı çıkarımlar yapılabilir. İstismar ve şiddet ile büyümüş bireyler büyüdüklerinde kendilerine sağlıksız partnerler seçerler. Hatta bazen partnerleri yüzünden alkol ve uyuşturucuya başlarlar.

Travma ve Bağımlılıktan kurtulunabilir mi?

Bağımlılık beynin yapısını ve kimyasını değiştirdiği için, bazen travma üzerinde çalışılsa bile bağımlılık sorunu devam edebilir. Bağımlılık ve travmadan iyileşmek zordur ve çok uzun zaman gerekir. Ancak bu mümkündür.

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 22
: 52
Kayıt tarihi
: 05.10.18
 
 

Amerika'nin Kalifornia eyaletinde Lisansli Evlilik ve Aile Terapistiyim. Koc Universitesi Psikolo..