- Kategori
- Sosyoloji
Üçüncü Dünya Savaşı Nasıl olacak: 2

Bugün daha önce birincisini yazdığım sosyolojik analizin ikincisini yazıyorum.(*) Gelişen dünya düzeninde özellikle ABD başkanı Trump'ın göreve gelmesinin ardından sisli bulutlar yavaş yavaş dağılmakta ve acaba bu devlet hangi cephede yer alır? soruları gittikçe daha net cevaplar kazanmaya başlamaktadır...
Günümüzde iyice netleşen cephelere bakıldığında artık üçüncü dünya savaşı ile ilgili olarak şunu söyleyebiliriz ki bu savaş çok çok büyük ölçüde doğu ile batının savaşına dönüşecektir.
Lafı çok uzatmadan üçüncü dünya savaşının cepheleri hakkında net bilgi vereyim.
NETLEŞEN KUTUPLAR
Doğu Bloku
Çin
Rusya
İran
Suriye
Türkiye
Kazakistan
Pakistan
Türkmenistan
Tacikistan
Özbekistan
Sudan
Azerbaycan
Batı Bloku
ABD
İsrail
İngiltere
Suudi Arabistan
Mısır
Ürdün
Birleşik Arap Emirlikleri
Avrupa Birliği
ARADA KALANLAR
Hindistan: Tüm çıkarları doğu blokunda olmasını gerektirmekte ancak batı blokunda yer alarak Keşmir sorununda bir fazla kazanım elde edebilir miyim düşüncesi cephesini netleştirmesini engellemekte. Pire için yorgan yakmak mantıksız olacağına göre büyük ihtimal doğu cephesine geçecektir. Bu da Keşmiş konusunda bir türlü uzlaşamadıkları Pakistan ile aynı cephede savaşarak çözümü imkansız görünen keşmir sorunu ile ilgili iki devlet arasına iyimserlik tohumları ekilmesine yardımcı olabilecektir.
Kuzey ve Güney Kore: Kuzey Kore'nin tüm çıkarları doğu cephesindedir ama doğu cephesinde bir zamanlar karşı karşıya geldikleri Türkiye ile silah arkadaşı olma gibi bir çelişki ortaya çıkacaktır. Güney Kore ise ekonomik çıkarlarının tamamı batıda, siyasi ve askeri çıkarları ise doğuda bir devlettir. Dibindeki dünya devi Çin ve Rusya'ya karşı batı cephesinde savaşa girmek çok büyük oranda intihar olacağından ciddi bir soru işaretidir. Ayrıca batıda yer alması Kuzey Kore örneğindeki gibi bir zamanlar silah arkadaşı olduğu Türkiye'ye karşı kurşun sıkmak gibi çok ciddi psikolojik tezatları barındıracaktır. Ancak tüm bunlara karşı kuzey kore'nin doğu, güney kore'nin de batı cephesinde yer alacağını söylemek gerçekçi olacaktır.
Ermenistan: İngilrere ve Amerika'dan maddi ve siyasi destek alması yönüyle batıya ortodoks kökenleri, psikolojik olarak yakınlık hissettikleri Rus sempatisi ve coğrafi yakınlıkları dolayısıyla doğuya bağlı ve tam olarak ne yapacağı tahmin edilemez ülke Ermenistan'dır. Ancak söz konusu savaş olunca, tüm mantıksızlıklarına rağmen Türkiye ve Azerbaycan'a saldırabilme şansı tanıması açısından batıda yer almayı isteyeceklerdir. Bu noktadaki en büyük sorun ise ülkede Rus üslerinin bulunmasıdır. Bu açıdan gönüllerinden batının yanında yer almak geçse de büyük olasılıkla tarafsız kalmak zorunda kalacaklardır. Aksi durumda Rusya'nın cezalandırıcı gününün tadına bakmak zorunda kalacaklardır.
Japonya: Amerika'nın nükleer silahla vurduğu Japonya'nın böylesi bir savaşta psikolojik ve konjonktürel tercihleri çok farklı olacaktır. Tüm yatırımını batıya yapan Japonya tarihte kendisine en büyük acıyı yaşatan batının yanında yer alacaktır. Ancak coğrafi olarak tüm çıkarları aslen doğudadır. Zira tarihi rakibi Çin tam dibindedir ve lojistik üstünlük Çin'dedir. ABD'nin ileri karakolu olmak ise tüm saldırıları ilk karşılamak zorunda kalmak anlamına gelecektir. Bununla birlikte doğuda yer alması durumunda Tarihi rakibi Çin ve nefret ettiği Kuzey Kore ile aynı cephede savaşmak ve batıdaki tüm ekonomik gücünden feragat etmek zorunda olmak anlamına gelecektir. Yani Japonya'nın durumu çok yaştır. Sakal-bıyık ikilemi dolayısıyla nereye tüküreceğini bilmesi mümkün olmayan Japonya'nın yok edilmemek için tarafsız kalma girişiminde bulunması mümkündür ama ABD'nin aç gözlülüğü ve Japonya'nın stratejik olarak Çin ve Rusya'ya saldırmak için harika bir konuma olmasından faydalanmak için her şeyi deneyeceği düşünülürse Japonya bu savaştan kaçamayacak, zorunlu olarak batının yanında savaşa girecek ve Nagazaki'yi mumla aratacak saldırılara maruz kalacak görünmektedir.
Suriye: Suriye %99.9 doğu cephesinde yer alacaktır. Batının yanında yer alma ihtimali arzın merkezine gidip orada buzlu çay içme olasılığınızdan bile düşüktür. Ancak an itibarıyla netleşmediği için söylemek zorundayım ki Türkiye ile halihazırdaki Suriye devletinin aynı cephede savaşmasını gerektireceğinden bana göre anlamsız bir psikolojik zorluk barındırmaktadır. Ancak şu Suriye iç savaşı ABD-PKK ikilisinin bölgeden temizlenmesiyle sonuçlanırsa bu zorluk ortadan kesinlikle bir şekilde kalkacaktır. Suriye yönetimi nefret duygularıyla geçmişte olduğu gibi PKK'yı destekleme politikasını sürdürecek olursa o zaman ortalık çok karışmaya meyilli olacaktır. Fakat bu noktada hem Rusya hem de İran devreye girerek bu saçmalığın yapılmasına müsaade etmeyecek ve doğu bloku içerisine gereksiz su sızmasına izin vermeyeceklerdir diye düşünüyorum. Bu açıdan netleşmemiş olmakla birlikte bana göre Suriye Türkiye ile doğal olarak aynı cephede, yaniş doğu blokunda yer alacaklardır.
* blog.milliyet.com.tr/3-dunya-savasi-nasil-olacak-/Blog/?BlogNo=524978