Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Yeni Ekonomi Yeni Meslekler

Yeni Ekonomi Yeni Meslekler
 

Yeni gelişmeler, rekabet ve teknoloji beraberinde yeni iş alanları yeni meslekleride getiriyor. Çalıştığınız yerdeki masanızı akşam siz çıktıktan sonra başkasının başka iş için kullandığını, yada gündüz kozmetik taşıyan kamyonetin akşam garajda boşu boşuna duracağına mücevher taşıdığını düşünsenize.

Amerika bizim gibi değil. Onlar mortgage’ı yıllar öncesinden yerleştirdiler, şimdi kullanım alanını artırıyorlar. Sadece ev almak değil bir buldozeride mortgage ile almak mümkün olacak.

Bu yüzden şimdi yurtdışında ön plana çıkan bazı mesleklerden bahsetmek istiyorum;

1. Profesyonel uzmanlığınızı bir pazaryerinde kullanın. Örneğin ikinci el mallarınıı gittigidiyor, ebay’de satabilirsiniz ama ya uzmanlığınızı. Artık yurtdışında serbest olarak proje bazında çalışacak kişilerle proje verenleri buluşturan siteler var. (Monster.com, careerbuilder.com, elance.com, rentacoder.com, designoutpost.com vb.) Bu sitelere iş yaptırmak isteyenler ihtiyaçlarını giriyorlar işi yapmak isteyenlerde tekliflerini.

2. Fotoğraf sitelerinden fotoğraf satmak. Eğer Flickr vb. yerlerde çok beğenilen resimleriniz varsa çeşitli fotoğrafsitelerinden bunları satmayı deneyebilirsiniz. Artık daha ciddi fotoğraf çekmeyede tabiki. (Ör. Fotolia.com, dreamstime.com, bigstockphoto.com)

3. Para kazandıran bloglar. Bazı ünlü yazarlar yada çok okunan blogger’lar kendi konularında bloglar açıyorlar. GigaOM sitesi sürekli konusunda iyi bloggerları arıyor. Eğer trafiğiniz yeterince yüksekse reklam almaya başlıyorsunuz.

4. Kendi blog ağınızı kurmak. Eğer yukarıdaki konsepti büyütmek istiyorsanız sizin gibi diğer blogger’ları buluyor, birden fazla blogun trafiğini esas alarak reklam almaya çalışıyorsunuz. Ör weblogs.com, gigaomnimedia.com, b5media

5. Açık kaynak kodlu yazılımlara danışmanlık. Yazılımın bedava olması kullanan sayısını ve bir o kadarda yardım talebini artırıyor. Ör. Linux’un dağıtıcısı Red Hat yıllık 4 milyar dolar ciro yapmaktadır. Wordpress.org ve drupal.org için servis verilse çok iyi olurdu.

6. Online yaşam koçluğu. Hangimizin bu tip bir danışmanlığı alacak kadar vakti var? Yeni jenerasyon web çalışanları koçları ile eposta, messenger ve VoIP ile konuşabilirler.

7. Diğer web çalışanlarına sanal asistanlık. Bazen küçük işletmelerin bir sekreter tutacak bütçeleri olmayabilir. Siz oturduğunuz yerden birden fazla şirkete asistanlık yapabilirsiniz. Özellikle voip’in gelişmesi ile rahatlıkla yapılabilecek bir hizmet haline gelecektir. Anı hizmeti adına çalıştığınız şirketin ödemelerini yapmak, rezervasyonlarını halletmek içinde verebilirsiniz.

8. Ücret karşılığı içerik üretmek. Herhangi bir konuda dergilere, gazetelere vesitelere onlar için içerik üreteceğinizi söyleyebilirsiniz. Örneğin bir cep telefonu uygulaması için hergün bir fıkraya ihtiyaç olabilir ve sizde bunu verebilirsiniz. Hatta bunu barter ile yapabilirsiniz. Size hediye edilecek laptop karşılığında 1000 adet bilmece hazırlayabilirsiniz.

9. Sanal dünya tüccarı olmak. Secondlife gibi projelerde sanal bir ortamda ticaret yaparak para kazanmak artık mümkün.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..