Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '06

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Yurtdışını ucuza gezmenin yolları -I

Yurtdışını ucuza gezmenin yolları -I
 

Ev Değiş Tokuşu (Home Exchange, House Swapping, Home Switching.. vs)

Şu an Prag’ta Charles Köprüsü’ nden nefis manzarayı izliyor olmayı, ya da Budapeşte’de Kahramanlar Meydanı’nın büyüsüne kapılmayı mı isterdiniz? Yoksa Viyana’nın Prater Parkı’nda devasa dönme dolaba binerek yazın keyfine mi varmayı? Uzak Doğu nasıl, mesela Şangay, Hong Kong, belki de Tokyo? Paris’te ‘Cennet Tarlası’nın’ göz alıcı kafelerinde nefis karamelli dondurmaları kaşıklarken ya da Louvre’u gezerken kendinizi hayal edebiliyor musunuz, ve de Fas’ın egzotizmini yaşamayı... Yoo, hayal daha ‘büyük’ bir sözcük. Niye derseniz, yurtdışına çıkmak için Karun’un Hazine’lerine lüzum yok. Yurtdışına çıkmanın hesaplı ve değişik yöntemleri de var. Bu yazı dizisinde bu yöntemlerden bazılarını inceleyelim dilerseniz.

Yöntemlerden ilki olan Ev Değiş-Tokuşu, Türkiye’de pek bilinmeyen, ama yurtdışında çığ gibi yayılmaya başlayan hesaplı gezi yöntemlerinden biridir. İsminden de anlaşılacağı gibi, gitmek istediğiniz ülkede, sizin ülkenizi görmek isteyenlerin evlerinden uygun birini çeşitli internet siteleri aracılığıyla seçiyorsunuz. Siz karşı tarafın, karşı taraf da sizin kriterlerinize uyar ve evinize-ülkenize gelmek isterse ister telefonda, ister posta ya da e-posta yoluyla karşılıklı anlaşıyorsunuz Mutabakat sağlanan tarihlerde çoğunlukla eş-anlı olarak onlar sizin evinize geliyor, siz de onların evine gidip kalıyorsunuz.

Kriterlerden bahsettim diye hemen gözünüz korkmasın, Maastrich kriterleri gibi bin dereden su getirilmesi beklenmiyor. Kural sözcüğünü kullanmak daha doğru sanırım. Her evin kuralları farklı. Bunlar örneğin, sigara içilmemesi, hayvan getirilmemesi, ev hayvanı (varsa) ilgilenilmesi, şu kadar kişiden fazlasının evde kalamayacağı, kendi evinin ayarında bir ev olması...vb gibi temel kurallar.

Ev değişimi her zaman eş-anlı olarak mı yapılmalı diye sorarsanız, hayır; çünkü aralarından seçim yaptığınız yüzbinlerce ev var. Genelde emekli olanlar, kendi işini yürütenler, öğretmenler gibi zaman ayarlamasını görece rahat yapan meslek grubundan insanların rağbet gösterdiği bir sistem olduğundan, bir ev olmazsa diğerinde tarihler size uyacaktır. Buna ek olarak, kimileri de değişim için ikinci evleri (örn. yazlıklarını ), evlerinin bir katını veya bir odasını kullandığından tarihlerin çakışmasına bile gerek olmayabiliyor.

Oturduğum ev öyle ahım şahım değil, bu benim harcım değil diyorsanız yanılıyorsunuz; çünkü hemen her kesimden insan, evi bir oda-bir ara da olsa, saray gibi bir villa da olsa sisteme dahil olmuş durumda. Öyle bir kural olmasa da herkes kendi ekonomik durumuna yakın birinin evini pekala seçebilir. Gelenin evime zarar vermeyeceğini nereden bileyim diye kendi kendinize soruyorsanız, doğal olarak kimse size bunun garantisini veremez; ama değişimden önce bir süre yazışarak, telefonda konuşarak onları tanıyabilir, bazılarının yaptığı gibi çalıştıkları işe, evin kendilerine ait olduğuna dair belgeler ile evinize zarar vermeyeceklerine ilişkin bir taahhütnameyi onları kırmadan isteyebilirsiniz .Ek olarak, kimilerinin de güvence olarak deneyimli olma (seniors only) kriterini getirerek, daha önce değişim yapanların karşı aileden aldıkları referansı görmek istediklerini belirtelim.

Okuduğum yüzlerce yoruma göre, Ev Değişim sistemi’yle dünyayı gezen binlerce insan bu yöntemden vazgeçemiyor. En başta konaklama ve yemek problemi gibi en büyük harcama kalemleri minimuma indirilmiş oluyor. Değişimler yaygın olarak olarak üç hafta ile iki ay arasında sürdüğü, kimi durumlarda bir yıla kadar uzadığı için turistik turlardan çok daha uzun bir zamana yayılıyor. Bu, özünde iki farklı ülkeden (ya da şehirden) kişilerin ya da ailelerin iyi niyetli tutumları ve(ya) arkadaşlığı üzerine kurulu bir sistem olduğundan, genelde değişim yapılan aileler size turistik bilgiler, haritalar, gerektiğinde yardım ve arkadaşlık edecek akraba ya da arkadaşlar bırakarak gezinizin ellerinden geldiğince iyi geçmesi için çalışır. Dolayısıyla, Ev Değişim sistemi turistik bir gezi olduğu kadar kültürü, dili ve yaşayışı yerinde, tam kalbinde görme olanağı sağlar.

Dünyanın dört bir yanından arkadaşlıklar kurmanız dileğiyle...

 
Toplam blog
: 132
: 3374
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Odtü mezunu; edebiyat ve sinema düşkünü biriyim. AFSAD’ta fotoğraf, Sinematek’te film yapımı üzer..