Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '08

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Zeki Müren Koyu ve Hermeafrodit

Zeki Müren Koyu ve Hermeafrodit
 

Hermafrodit ile Salmakis


Bodrum Yarımadası’nı çepeçevre, tüm koylarıyla keşfetmek için; Bodrum kent merkezinden başlayıp, saat yönünde bir rota izleyecek olursanız, karşınıza ilk olarak Bardakçı Koyu çıkacaktır.


Bodrum ile Gümbet arasında kalan Bardakçı, Bodrum şehir merkeziyle birleşmiş durumda. Birkaç otel ve sahil tesisi gözüme çarptı. Ancak denizi ve ortamı çok hoşuma gitmediğinden olsa gerek çok da fazla zaman ayırmayı düşünmedim.


Bardakçı Koyu, aynı zamanda “<ı>Zeki Müren Koyu” olarak da biliniyor. Nedeni ise, ömrünün son yıllarını Bodrum’da geçirmiş olan, ünlü sanatçı, merhum Zeki Müren’in; denize girmek ve yüzmek için genelde bu koyu tercih etmiş olmasından kaynaklanıyor.


Zeki Müren neden, sürekli olarak Bardakçı Koyu’nu tercih etmişti tabi ki net olarak bilebilmem mümkün değil. Ancak bölge ile ilgili anlatılan bir antik efsane ise gerçekten enteresan.


Söylencenin adı, Hermeafrodit Efsanesi. Ticaret tanrısı Hermes ile meşhur güzellik tanrıçası Afrodit’in oğulları Hermeafrodit; bizim Bardakçı Koyu’na geliyor. Ve bu koyda yaşamakta olan su perisi Salmakis, Hermeafrodit’e ilk görüşte tutuluyor. Ancak aşkına karşılık alamıyor. Bu durum Salmakis’e fena halde dokunuyor.


Gece demiyor, gündüz demiyor ve Tanrılara yakarıyor Salmakis. Hermeafrodit’in bedeni ile kendi bedeninin birleşmesini diliyor. Tanrıların da iyi tarafına gelmiş olacak ki Salmakis’in dileği yerine getiriliyor ve iki beden, tek vücutta birleşiyor.


İşte mitolojideki; hem erkek hem de kadın bedeninin özelliklerini taşıyan figür olan Hermeafrodit bu şekilde ortaya çıkıyor.


Büyük sanatkar, merhum Zeki Müren; bu efsaneyi biliyor muydu, Hermeafrodit’i tanır mıydı bilemiyorum. Ancak iyi bildiğim bir şey var ki yolu Bodrum’a düşenler; vefatından sonra müze haline getirilen “Zeki Müren Evi”ni mutlaka gezmeliler. “Şimdi Uzaklardasın” diyen suzinakının kollarına teslim ederek kendilerini.


Ha bu arada, gezgin ve bekar erkeklerimizin karşısına, Bardakçı’da bir Salmakis çıkarsa ne yaparlar onu bilemem.


@İki sene önce bugün "Mario Levi'den Elif Şafak'a": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=2503

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..