Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen_ipek

18 Mayıs '08

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Adet Öncesi Sendrom-3: PMS nedenleri ve beslenme ile ilişkisi hakkında merak edilenler

Adet Öncesi Sendrom-3: PMS nedenleri ve beslenme ile ilişkisi hakkında merak edilenler
 


Premenstrual Sendrom'un Nedenleri Nelerdir?

PMS'nin nedeni tam olarak belli değildir. Vücutta meydana gelen fiziksel, kimyasal değişikliklerin bir yansıması olarak düşünülebilir.

Ø Mineral yetersizliği (özellikle magnezyum, çinko),

Ø Meydana gelen hormonal dengesizlikler (progesteron hormonu yetersizliği),

Ø Vitamin yetersizlikleri (Özellikle A, B vitaminleri),

Ø Vücutta aşırı sıvı tutulumu,

Ø Prostaglandin ve Nörotransmitter adı verilen kimyasal maddelerin dengesizliği,

Ø Psikolojik nedenler

Ø Bastırılmış cinsel arzu

Ø Psikosomatik nedenler belirtilerin ortaya çıkmasında etkin roller üstlenmektedirler.

Premenstrual sendrom tanısının konması ve tedavi yöntemleri için; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı’nıza başvurmalısınız. Tanının doğru konabilmesi ve tedavinin doğru bir şekilde verilebilmesi için komple bir jinekolojik sorgulama, muayene ve bazı destekleyici laboratuvar tetkikleri gerekebilir. PMS’nin tedavisi için pek çok yöntem mevcuttur, Doktorunuz ayrıntılı bilgiyi verecektir.

Yaşamsal stresin azaltılması (bunun için psikologlardan yardım isteyebilirsiniz, meditasyon ve yogaya başlayabilirsiniz): düzenli egzersiz yapılması, doğru beslenme davranışı PMS belirtilerini hafifletmede etkili bulunmuştur. Egzersiz ile birlikte beyinde endorfin seviyesi artacak ve böylece vücut gevşeyecek, rahatlayacaktır. Endorfin, vücudun salgıladığı mutluluk hormonudur.

PMS ve Beslenme ilişkisi ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları:

PMS Döneminde Neden Kilo Alınırsınız ?

Bu dönemde alınan kiloların sebebi ödem(sıvı tutulumu)’dir. Yani bu kiloların büyük bir kısmı bu dönemde bazı (progesteron ve östrojen)hormonların değişen dengeleri sonucunda vücutta biriken sıvı’dır.

Toplanan sıvı genellikle karın bölgesi, göğüsler ve yüz çevresindedir.Gözle görebileceğiniz bu şişkinlikle beraber göğüslerde aşırı hassaşlaşma, gerginlik hatta acı duyma, vücutta su toplanmasının sonucunda oluşur.

Bu dönemde yine, hormonal değişimler sonucu, sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesi sonucu görülen kabızlık da, vücuda şişkinlik hissi verir. Bu şişkinlik hissi sizi kilo aldığınızı düşündürerek etkiler. Adet dönemi bitmesiyle, bağırsakların normal çalışma durumuna dönmesi sonucu, kabızlık sona erer ve aynı zamanda hormonların normal dengeye ulaşmasıyla birlikte vücutta biriken fazla sıvı da atılır, vücudunuzu şişiren ödemden kurtulursunuz. Aynı zamanda aldığınız fazla kilodan da.

Ah şu tatlı krizleri… Ne yapmalı?

Tatlı yeme eğiliminizi de ağır, şerbetli, hamurlu tatlılar yerine daha hafif, daha az kalorili ve besleyici özellikteki sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz. Sütlaç, güllac, muhallebi, pelteler, ayva-armut-elma tatlıları gibi. Tatlılarınızı tatlandırıcı kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

Aslında meyve tüketerek de tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Meyvelerin içerdiği fruktoz(meyve şekeri) sayesinde kan şekeriniz yükselecek ve tatlıya olan eğiliminize çözüm olabilecektir. Orta büyüklükteki bir armut, 3-5 adet kuru kayısı, 1avuç üzüm, 10-15 adet çilek, 1 orta büyüklükte portakal meyvelerden tercih edebileceklerinizin sadece küçük bir kısmı. Böylece gereksiz yere kalori alımından kurtulup, daha sonra pişman olacağınız bir davranış sergilememiş olacaksınız.

PMS Döneminde yaşanan ‘tatlı krizi’nin sebebi nedir ?

Birçok kadın, adet dönemi öncesinde ‘tatlı krizi’ yaşar. Çikolata ve bunun gibi tatlı, şekerli yiyecekleri yemek isteğinin nedeni, östrojen hormonunun vücutta dolaşımının azalmasıdır. Östrojen, kadınlar için 'uyarıcı ' bir hormon niteliğindedir. Östrojen hormonunun azalmasıyla, kan şekerindeki düşme eğilimi artar ve bunun sonucunda da kendimizi tatlı yeme ihtiyacı içerisinde hissederiz. Magnezyum mineralinin düzeyindeki azalma da bu tatlı isteğini tetiklemekte.

Adet Öncesi Sendrom-1: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=108248

Adet Öncesi Sendrom-2: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=108691

Adet Öncesi Sendrom-3: http://blog.milliyet.com.tr/Blogum.aspx?BlogNo=110110

Adet Öncesi Sendrom-4: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=110540

 
Toplam blog
: 75
: 3477
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

Merhabaaalar ! Mesleğini çok ama çok seven bir Uzman Diyetisyenim. Hacettepe Üniversitesi 'Besl..