Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '19

 
Kategori
Edebiyat
 

AbumRabum / Roman

ROMAN ELEŞTİRİSİ :

İSKENDER PALA 'nın AbumRabum adlı  Romanında,  Sümer ve Mısır Medeniyetleri , Siyonizm , Müslümanlık ve Hz.İbrahim 'den ibaret ana konu içerisine,  ABD, TÜRKİYE, SİYONİST  ve JAPON  "Casusluk Örgütlerini " de katarak, Siyonizmin Uluslararası faaliyetlerini gayet ustaca bir dille anlatmıştır. 

Okuyucu Romanı okumaya başladığında, basit bir cinayetin nasıl çözümleneceğini düşünürken, kendini birden mistik bir atmosfer içinde bulmaya başlamakta,bu mistik ve kutsal atmosfer giderek okuyucuyu içine çekmekte ve okuyucu  kendisini,  sanki başka bir dünyaya transfer olmuş gibi bir duyguya kapılmaktadır.

Bilinmedik bir dünya ve kutsal ve gizemli olaylar içerisine yerleştirilmiş polisiye sahneler okuyucuyu mistik dünyadan gerçek dünyaya çekerken ,aynı zamanda okuyucunun düşünce dünyasına da katkıda bulunmakta ve okuyucunun bilgi hazinesi gelişmektedir.

Roman " yapısal" olarak bir sinema filmi gibi devamlı değişen sahnelerden oluşurken, sahnelerin aniden değişmesi ve yeni sahnelerin peşi sıra gelmesi okuyucunun ilgisini arttırmaktadır.

Romanın İSKENDER PALA tarafından aynen bir " oya  " gibi işlenmesi ve Sümer Medeniyetinin ve Hz. İbrahim'in felsefesi ve inanç mücadelesi hakkında verilen bilgiler, okuyucuda hayranlık yaratmaktadır.

Romanın tenkit edilecek yanına gelince,  arkeolojik mekan ve eser isimlerinin ve ruhani isim ve sıfatların oldukça fazlalığı okuyucuyu sıkabilmektedir. Ayrıca çok fazla olmamakla beraber gerçek üstücülüğe varan bazı olayların eserin içine serpiştirilmiş olması da okuyucuya itici gelmektedir.

Romandaki olaylar arasında bağlantı kurmaktaki zorluk  da, okuyucuyu yormaktadır.

Sümer ve Mısır Medeniyetleri anlatılırken, fazladan  detaylara girilmesi okuyucuda zaman zaman bıkkınlık yaratmaktadır.

Anlatım tekniği şahıs ve zaman karışıklığına neden olmakta, bazen repliklerin roman kahramanlarından hangisine ait olduğunu saptamak güç olmaktadır.

Ancak belirttiğim ufak tefek aksaklıklar yanında naçizane  itiraf etmeliyim ki, EDEBİ DEĞER VE SANATSAL GÜÇ olarak BEST SELLER  bir Roman, daha doğru bir tespitle  YAZILI BİR ESER 'dir.

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..