Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '14

 
Kategori
Deneme
 

Her şey vaktini bekler

Her şey vaktini bekler
 

Görsel alıntı


 

 

Her şey vaktini bekler,

Ne gül vaktinden önce açar,

Ne güneş vaktinden önce doğar,

Bekle senin olan sana gelecek. ( Mevlana )

 

Mevlana beklemesini bilen, nefsini terbiye eden, sabır ve tahammül sahibi olduğu için böyle güzel söylemiş.

Acaba, Mevlana içinde bulunduğumuz bu zamanda hayatta olsaydı yine aynı sözleri söyler miydi?  

Ya bekleyenler nefsine yenik düşmüş ise, nefsine amade, kul, köle olmuş, haktan, hukuktan bihaber, vicdan ve merhametten yosun olanlar vakti beklerler mi?

Öte yandan nefsine yenik düşmemek için, bin bir acıya göğüs germiş, boynu bükük, hakkı zayi olmuş, yetim, öksüz, fakir ve yoksul kimsesizler için zaten gün solmuş, güneş yüce dağları aşmış, vadilerde çoktan karanlık başlamış. Bundan sonra vakit onlara çare olur mu? 

Nefsine yenik düşenin başarıya ulaşması imkânsız, nasipsiz kalacağı gibi hem gülden, hem de güneşten umudunu kesmeli.

Hasretle baharı bekleyen, Şeyda bülbülün çektiği özlemi, Hazanda dalını terk eden yaprakların hüznünü de düşünmek lazım.

Vakti iyi değerlendirmek için sabırlı olmak gerek. Sabır çok zor bir konu, başarılı olunursa güzel sonuçlara ulaşılır.

İnsan, acılara, haksızlıklara ve yoksulluğa karşı olacak , veya gelecek bir şeye telaş göstermeden beklemeyi bilmeli. Böyle bir beklemeye sabır denir. Sabrın rakibi insanın nefsidir.

Nefis ile yapılan mücadeleyi kazanmak en büyük başarıdır. Nefsini yenen insan, her konuda başarılı olur. Beklediğine,özlediğine kavuşur.

Nefisini yenen insan kötüden ayrılır iyiye, güzele ulaşır, sağlığı ve mutluluğu yakalar. Nefsine yenik düşen insan yaşam mücadelesinde çok şeyler kaybeder.

Nefis baharsız gül olur açar bekleyen insanın karşısında durur. Yine insan içindeki o düşman nefis zamansız doğan güneş gibi etrafın aydınlık olduğunu göstermeye çalışır. Beklemeye, sabra ve tahammüle engel olur.

Nefis, İblisle ortaklaşa çalışır, her ikisinin matlup ve maksatları ( istek-amaç ) aynıdır. Nefis hep iblisin dediklerini yapar barındığı iç dünyada insana zarar verir.

Yaşam gemi daima insanın elinde ve kontrolünde olmalı. Gem nefse teslim edilirse nefis birden dörtnala uçan bir ata bürünür, rahvanlaşmaz, yavaşlamaz, durmaz, zapt edilmesi zor olur.

Mevlana hem sabırda, metanetliymiş hem de nefsin gemini elinde tutarmış onun için öyle güzel söylemiş. Zaman, Hz. Eyüp zamanı, Şeyh Abdulkadir Geylani zamanı değil.

Günümüzde kendilerini halis ve muhlis gösteren yetkili, yetkisiz, etkili, etkisiz İnsanların dahi arzuları ve istekleri, heva ve hevesleri alevlenen ateş misalidir, alev alan bir ateşin söndürülmesi mümkün değildir.

Artık haramın adı helal olmuş bir dönemde, gülün açılması için kışın bitmesini, baharın gelmesini beklemek, güneşin doğması için, gecenin seher vakti olmasına sabır göstermek zor.

Dileğimiz hasretle, özlemle, sabırla bekleyen tüm insanların, beklediklerine, dilediklerine kavuşması olsun.

 

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN 

 

 

 

 

 

 

                                                                                 

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..