Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Bugün 28 Nisan... Gazeteler çift manşetli

Bugün 28 Nisan... Gazeteler çift manşetli
 

Bugünkü gazetelerin büyük çoğunluğu ikişer manşetle çıktılar. Genellikle aynı gün birden fazla önemli haber olursa, hele bu iki haber eş değerliyse bu yola başvurulur.

Gazete logosunun üstüne gelen başlığa sürmanşet denir.

Tahmin ettiğiniz gibi sürmanşetlerde Genelkurmay’ın açıklaması, alttaki manşette de cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili haber vardı.

Demokrasimizin durumunu ortaya koyan çok net bir fotoğraftı bu.

1 Ocak’tan beri, günlük manşetleri kısaca ele alıp onlara küçük yorumlar yazarak değişik bir tarz deniyorum. Bunu bir blog yazısı olarak bile kabul etmiyorum. Bu bana bir konuyu ele alıp etraflıca yazmak kadar haz vermiyor.

Bir iki kere bırakma noktasına kadar geldim. Fakat yarım kalan işleri sevmediğim için en azından Milliyet Blog yöneticileri de izin verirse yıl sonuna kadar devam ettirmeye karar verdim.

Bugün ilk kez yaptığım işten haz duydum. Basit olmasına rağmen bu yazılar, ileride merak eden herkese bir günün özetini kolayca sunabilecek, o günün şartlarında gazetelerin olaylara hangi açıdan baktığını, nasıl yorumladığını anlatabilecek özelliklere sahip.

Yıllardır demokrasiyi ülkemizde tam olarak oturtamadığımızdan yakınıyoruz. Daha özgür şartlarda, ama birbirimize saygı duyarak yaşamamızı sağlayacak demokratik ortamlara duyduğumuz hasretten bahsediyoruz. Ama başımız sıkıştığında, bu problemi demokrasiyle ve kendi kendimize çözmek yerine birinin bizim adımıza çözmesinden haz duyuyoruz.

Oysa bu yardımların biz fark etmesek de bir bedeli var. Bugünkü Türkiye, maalesef dünkü Türkiye değil. Her seferinde kenarına kadar yaklaştığımız demokrasi pınarından su içemeden tekrar gerilere itiliyoruz.

İlk olarak görebildiğim kadarıyla gazetelerimiz genelde olaya tarafsız yaklaşmaya çalışmışlar. Ancak sürmanşetin ağırlığı, kabul etmek gerekir ki bilinçaltından da olsa alttaki başlığı ezip geçiyor. Alt alta bu iki haberi görüp okuyan hiçbir okuyucu, hangi görüşü benimserse benimsesin, hangi partiye oy verirse versin, hangi ideolojiyi desteklerse desteklesin, dünkü düşüncesine sahip değildir. Ama olumlu ama olumsuz kafasında mutlaka bir değişiklik olmuştur.

İkinci tesbitim, sağ görüşlü olarak nitelendirilen gazetelerde Genelkurmay açıklamasının yer alamamış olmasıdır. Bunun sebebi tahmin edeceğiniz gibi bu gazetelerin erken basılıp haberden habersiz kalmalarıdır. Bu da henüz sağcı diye nitelendirilen Basın’ın teknolojik olarak daha çok gerilerde kaldığının kanıtıdır.

Üçüncü husus Tercüman gazetesinin Genelkurmay açıklamasını tam sayfa olarak yayınlamasıdır.

Ve son olarak Vatan gazetesinin ortaya koyduğu tavır dikkat çekicidir. Laiklik kadar demokrasinin de vazgeçilmez olduğunu hatırlatan Vatan gazetesi sorunun sandıkta çözülmesi için Meclisi göreve davet etmiştir.

Şimdi gazetelerin manşetlerine sırasıyla göz atalım:

GECE YARISI LAİKLİK UYARISI (Akşam). Genelkurmay, ilk tur oylamadan 5 saat sonra zehir zemberek bir açıklama yaptı. Büyükanıt’ın emriyle kaleme alınan metinde irticai anlayışın Çankaya tartışmalarıyla cesaretlendiği vurgulandı..

SÖZ 11 KİŞİDE (Akşam). Ve köşk seçimi 6 eksikle mahkemelik oldu. Anavatan ile DYP son anda girmiyoruz resti çekince AKP 367’yi bulamadı. CHP soluğu Anayasa Mahkemesi’nde aldı. İlk turda 357 oy çıkan Gül’ün kaderi artık yargıda…

ASKERDEN AÇIKLAMA (Cumhuriyet). Genelkurmay Türk silahlı Kuvvetleri taraftır ve laikliğin savunucusudur. Gerektiğinde tavrını açıkça ortaya koyacaktır.

SEÇİM MAHKEMELİK (Cumhuriyet). Arınç yoklama yapmadan ve 367’yi bulmadan seçime geçti. CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

GECEYARISI MUHTIRASI (Güneş). Türk Silahlı Kuvvetleri köşk seçimi ile tırmanan laiklik krizine yayınladığı bildiri ile tavrını koydu.

AKP PANİKTE (Güneş). Genel Kurul’a 361 üye gelince hesap şaştı. Arınç kapıdan geçen vekilleri de gördüm seni deyip zapta geçirdi.

GECEYARISI AÇIKLAMASI (Hürriyet). Türkiye’yi kilitleyen seçimin ardından Genelkurmay Başkanlığı gece yarısı sürpriz laiklik açıklaması yaptı.

KÖŞK MAHKEMELİK (Hürriyet). Cumhurbaşkanlığı birinci tur oylamasında 361 oy kullanıldı. Ancak Meclis başkanı Arınç salona girip çıkan 7 CHP’linin de adını tutanağa geçirdi. CHP oylamaya 367 kişi katılmadığı için seçimi Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.

GENELKURMAY’DAN SERT AÇIKLAMA (Milliyet). Genelkurmay başkanlığı dün gece geç saatlerde internet sitesineden çok sert bir açıklama yaptı.

TÜRKİYE KİLİTLENDİ (Milliyet). Çankaya seçiminin ilk turunda TBMM tarihinin en ilginç siyasi santraçlarından biri oynandı.

LAİKLİK MUHTIRASI (Posta). Cumhurbaşkanlığı seçiminin gecesinde Genelkurmay son yılların en sert açıklamasını yaptı.

MECLİS MAHKEMELİK (Posta). Cumhurbaşkanını seçmek için toplanan meclisteki oylamaya 361 milletvekili katıldı. Abdullah Gül gerekli 367 oyu alamayıp 357’de kalınca seçim ikinci tura kaldı. CHP üçte iki çoğunluk oturuma katılmadığı gerekçesiyle seçimin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

ASKERDEN ÇOK SERT ÇIKIŞ (Radikal). Uygulamalar Cumhuriyet’e özde bağlılıkla çelişiyor, tavrımızı koyarız.

SİYASETÇİLER SUSACAK MAHKEME KONUŞACAK (Radikal). Arınç CHP’nin itirazına rağmen oturumu açtı. Meclis’te 361 kişi vardı Gül 357 oy oldı. Arkara’daki gerilimde artık gözler Anayasa Mahkemesi’nde…

GECEYARISI BİLDİRİSİ (Sabah). Genelkurmay Başkanlığı da Çankaya köşkü tartışmalarıyla ilgili sert bir açıklama yaptı.

MAHKEMEDE (Sabah). İlk turda 357 oy alan Abdullah Gül üçte iki çoğunluğu sağlayamadı. CHP 367 yok gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyu hemen yaptı.

GENELKURMAY’DAN GECEYARISI BOMBASI : BU BİR MUHTIRA (Tercüman). Genelkurmay Başkanlığı dün gece saat 23.40’ta Türkiye Cumhuriyeti’nin sahipsiz olmadığını vurgulayan şu muhtıra gibi açıklamayı yaptı. (Metin tam sayfa olarak yayınlanmış ve birinci sayfaya sadece küçücük AKP 361’de KALDI haberi konmuştur).

MUHALEFET SINIFTA KALDI (Türkiye). CHP’nin peşine takılan ve onun politikasına hizmet eden Anavatan Partisi ve DYP liderleri ne yapmak istiyor?

GENELKURMAY’DAN LAİKLİK AÇIKLAMASI (Türkiye). Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkalığı sürecindeki tartışmaların laiklik üzerinde odaklandığını belirterek bu durum TSK tarafından endişe ile izlenmektedir. TSK gerektiğinde tavrını net bir şekilde ortaya koyacaktır, dedi. (Türkiye gazetesi tam tersine sürmanşetten diğer haberi vermiştir)

GECEYARISI BİLDİRİSİ (Vatan). Genelkurmay gece 23.15’te internet sitesinden son yılların en sert bildirisini yayınlayarak hükümete bir kez daha irtica ve laiklik uyarısı yaptı.

SANDIĞA GİDELİM (Vatan). Laiklik kadar demokrasinin de vazgeçilmez olduğunu hatırlatıp Meclisi göreve davet ediyoruz.

Sadece Cumhurbaşkanlığı seçimini veren gazetelerin manşetleri şöyledir.

CUMHUR SEÇİMİ MAHKEMELİK OLDU (Birgün). Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilik turu 367 rakamına takıldı. Genel Kurul’a katılan milletvekili sayısı 362’de kaldı. CHP Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor.

CHP’YE 368 SÜRPRİZİ (Bugün). Baykal aylardır 367 şart diye Türkiye’yi gerdi. Ancak 7 CHP’li oylama anında salona girdi. Arınç 368 toplam sayısını tutanağa geçirdi. CHP yine de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

KÖŞK MAHKEMEDE (Takvim). Mecliste 361 milletvekili vardı. Muhalefet 367 şart dedi. Arınç seçimi başlattı. CHP Anayasa Mahkemesi’ne gitti. Köşk tarihinde ilk kez mahkemelik oldu.

367 BİLE TAMAM (Vakit). İçtüzüğün 146. maddesine göre oylama sırasında Genel kurul’a girip çıkanlar bile mevcut sayıldığından zabıtlara geçen 7 CHP’li ile 367 rakamı tamamlanmış oldu.

MECLİS İRADESİ MAHKEMELİK (Yeni Asya). Mecliste dün yapılan 11. Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimine 367 tartışmaları damgasını vurdu. CHP içtüzüğü zorlayarak toplanma yeter sayısının sağlanmadığı iddiasıyla seçim sonucunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

İLK TURDA 368 (Yeni Şafak). Gül Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda 357 oy aldı. 3 oy iptal edildi bir oy geçersiz sayıldı. 7 CHP’linin genel kurul salonunda tespit edilmesiyle 368’e ulaşıldı.

Bazı gazeteler de muhalefetin meclise girmemesini eleştirmişlerdir.

SİYASİ İNTİHAR (Bugün). Yeter, söz milletinden diyen Demokrat Parti-Adalet Partisi misyonundan gelmekle övünen DYP ve Anavatan Partisi meclisten kaçıp millet iradesini mahkemelik yaptı.

SINIFTA KALDILAR (Star). Sözde merkez sağ partileri DYP ve Anavatan 367’cilerin peşine takıldı, demokrasi sınavında başarısız oldu. Adnan Menderes ile Turgut Özal’ın koltuklarında oturan Mumcu ve Ağar cumhurbaşkanlığı seçimindeki tavırlarıyla darbecileri sevindirdi.

CHP’YE UYDULAR (Yeni Şafak). Ağar ve Mumcu Meclis’e gitmeyerek CHP’nin mahkeme senaryosuna destek verdi ve partilerinin demokratik geleneğini çiğnedi.

Günün siyaset dışı tek manşeti Takvim gazetesinde atılmıştır:

FENERBAHÇE LİGDEN ÇEKİLEBİLİR (Takvim). Beşiktaş’la berabere kalıp kupadan elenen Fenerbahçe faturayı Futbol Federasyonu’na kesti. Böyle sürerse biz ligden çekiliriz…

Yorum : Türkiye Cumhuriyeti’ndeki sıkıntılı günler gibi belli ki Fenerbahçe

Cumhuriyeti’nde de sıkıntılar var. Umarız ikisinde kimseye zarar gelmeden olaylar durulur.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..