Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '11

 
Kategori
Siyaset
 

CHP adayları

CHP adayları
 

CHP'de MYK önerisi ve PM kararı doğrultusunda, biri büyükşehir olmak üzere 27 ilde bütün üyelerle önseçim, 1 ilde genişletilmiş aday yoklaması, 1 ilde basit aday yoklaması yapılarak partiye pozitif bir değer katılmıştır.

PM üyelerinden Ercan Karakaş ve Atila Sav büyükşehirlerde de önseçim yapılması için öneri vermiş, 80 kişilik PM'de 6 üye (Ercan Karakaş, Atila Sav, Enver Aysever, Levent Eyipişiren, Perihan Sarı ve Yaşar Ağyüz) bu öneriyi desteklemiştir. 

"CHP'de milletvekili adaylarının belirlenmesi" makalemde; 2.3.4 milletvekili çıkan 44 ilde üyelerle önseçim, 5.6.7 milletvekili çıkan 15 ilde genişletilmiş aday yoklaması, 8.10.12 milletvekili çıkan ve büyükşehir olmayan 6 ilde basit aday yoklaması, 16 büyükşehirde feodal yapı ortadan kalkmadığı için merkez yoklaması yapılmasının doğru olacağını ifade etmiştim! 

Genel merkezde aday adayları müracaatları sırasında dört sayfalık bir anket formu doldurmuş, 7 ilde aday adayı çok olduğu için genel başkan yardımcılarından 3'er kişilik 3 mülakat kurulu oluşturulmuştur.

İstanbul kurulu; Prof. Dr. Sencer Ayata, İzzet Çetin, Sena Kaleli. Ankara-Adana-Eskişehir kurulu; Alaattin Yüksel, Erdoğan Toprak, Sezgin Tanrıkulu. İzmir-Mersin-Hatay kurulu; Prof. Dr. Süheyl Batum, Volkan Canalioğlu ve Engin Altay'dan teşekkül etmiştir. 

Ankara 1. Bölge Aday Adayı olarak; Alaattin Yüksel ve Sezgin Tanrıkulu ile görüşülmüş, diğer üye Erdoğan Toprak ve MYK üyelerinin tümüne, aps ve mail yoluyla pdf formatında tanıtım ulaştırılmıştır. Ayrıca, bir işçi lideri olan, 2002'den beri tanıdığım Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin kısa bir süre ziyaret edilmiştir.

Genel Başkan ve kapılarının önünde onlarca aday adayının bekleştiği örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı ve genel sekreterle herhangi bir görüşme talebinde bulunulmamış ve aracı bir yöntem kullanılmamıştır! 

Merkez sağdan eski DYP-ANAP ile diğer soldan bilhassa ÖDP-BCP vb. partilerden bazı kişilerin; milletvekili aday sıralarında, belediye başkanlıkları veya yerel meclislerde, il veya ilçe başkanlıklarında, bir-iki MYK üyesi marifetiyle, feodal ilişkilerle CHP'de yer edinmelerini olumlu karşılamıyorum!

Çünkü bunlar her zaman CHP'nin aleyhinde çalışmış, karşısında durmuş, menfi propaganda da bulunmuşlardır! CHP yönetiminin izlediği bu siyasetin; bütün gençliklerini, ömürlerinin büyük bir bölümünü partide geçirmiş, ilkelere bağlı, ideolojiyi benimsemiş parti üyelerine karşın, bir haksızlığa neden olacağını düşünüyorum! 

Yeni olarak ilan edilmiş olan CHP MYK'da bazı kişilerin, eski genel sekreterin yaptığı gibi kendisine bağımlı kişi ve örgüt, yeni bir hizip oluşması gibi kamuoyunda intiba bırakmasını yadsıyorum!

Almanya SPD gibi örgütlenme modelini, CHP'nin sosyal demokrat bir partiye evrilmesini, bütün yöneticiler dahil üyelerin tümünün parti içi eğitimden geçmelerini, genel ve yerel seçimlerden bir, birbuçuk yıl önce adayların önseçimlerle belirlenmesini, daraltılmış bölge ve tercihli seçim sistemini, seçim barajının grup kuracak sayı olan 20/550=%3.64 olmasını savunuyorum! 

18 kişilik MYK'dan beklerdim ki, önseçim yapılan iller haricindeki 18 küçük ilden, hatta milletvekili çıkarılamamış illerden tek-tek aday olsunlar! Kontenjan adaylığına ve büyükşehirlerin oy depolarına sığınıp yığışmasınlar! Madem ki partiyi yönetiyorlar, kolay bir şekilde seçilme arzularında olmasınlar, hatta önseçimlere katılsınlar! 

Adayların sıralanmalarında; aşırıya kaçılması, birçoklarına haksızlık yapılması, ölçüsüz davranılmasına rağmen, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nu destekliyorum! Partiyi Genel Başkan temsil eder!

Herkes eleştirilere açık olmak zorundadır! Aday sıralamasına giremeyen her partili kendisine haksızlık yapıldığını düşünür! Bu süreci 3K formülüne (karakter-kapasite-kişilik) yakışan bir şekilde çok doğru geçirdim! Hiçbir MYK üyesi aksini söyleyemez... 

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..