Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '20

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Evde Kombucha Anası Üretmek

Kendi kombucha mayanızı üretmek düşündüğünüzden daha kolay olabilir.Üstelik bir kez ürettip sadece su,çay ve şeker kullanarak üretiminizi arttırabilir, sevdiklerinize, arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz.
Bu yazımda evde başlangıç kültürü üretimini anlatacağım.Tüm adımları basitçe açıklamaya çalıştım.
Yine de sormak istedikleriniz olursa yorumlara bırakabilir, email gönderebilir ya da instagramdan  ulaşabilirsiniz.
 
Evde Kombucha Anası Nasıl Üretilir?
Evde Kombucha üretmek için gerekli malzemeler nelerdir?
Başlangıç için gerekli  ana malzemeler,herkesin evinde olan su,çay ve şekerdir.
Bunların dışında bir miktar da kombu çayına ihtiyacımız olacak.Kombu çayını,evinde kombucha üreten bir arkadaşınızdan temin edebilir ya da marketlerde satılanlardan  bir şişe alabilirsiniz.
Kombucha anası üretmek için kullanacağınız kombu çayı aromalı olmamalı. Aromalı kombuchalar ikinci fermentasyona girdiği için  yüksek asitli ve muhtemelen ilave şeker içerir. Bizim sade, sadece  kombucha'ya ihtiyacımız var.
Üretim için kullanacağınız kombucha'nın tadına muhakkak bakmalısınız.Muhtemelen sizin ürettiğinizin de tadı ona benzeyecek.Piyasadaki markaların tadları birbirinden farklı, en sevdiğinizi bulana dek denemenizi öneririm.
Seçtiğiniz kombucha cam şişede olmalı.Hatta mümkünse şişenin alt kısmında iplik şeklinde minik organizmalar olmalı.Bu iplikler garip görünse de sevdiğimiz şeyler.Hatta oda sıcaklığında rafta bekleyen bazı şişelerde minik kombu anaları oluşabiliyor.Şanslıysanız bunlardan birini bulabilirsiniz.
Seçtiğiniz kombucha'nın etiketini muhakkak kontrol edin.İçinde katkı maddesi (olmaz ama yine de kontrol etmekte fayda var) koruyucu, tatlandırıcı, aroma vs olmamalı.Sade, temiz, kaliteli mümkünse organik içeriğe sahip bir şişe edinelim.
Aşağıdaki ölçüler 300 ml başlangıç çayı kullanıcak şekilde hazırlanmıştır.Bu ölçüler ile aynı anda iki kombu anası üretilebilir.
Böylece birinde işler yolunda gitmezse diğerini garantiye almış oluruz.İkisi birden olursa süper olur.
Kombucha tüketmeye başlayınca nasıl hızla bittiğine inanamayacaksınız.Bu nedenle  2 fermantasyon başlatmak işimizi kolaylaştıracak.
 
Hazır Kombucha'dan Kombucha Mayası Yapmak
1-İhtiyaç Listesi
1/2 litre su- Musluk suyu kullanmayın.Temiz, kaliteli ve içilebilir su olmalı.
1/4 bardak toz şeker- Gerçek şeker pancarından üretilmiş, kaliteli bir şeker olmalı.
1 tatlı kaşığı çay - Poşet çay, earl grey ve aromalı çaylar kullanmayın.Kullandığınız çay, kombuchanın kalitesi açısından çok önemli.Kaliteli, mümkünse organik çay kullanılmalı.İlk mayalama için yeşil çay,beyaz çay da vb... kullanmamanızı tavsiye ederim.İlerleyen dönemlerde bu çayları da kullanarak kombucha yapabileceğiz.Başlangıç için yeşil çayın kekremsi tadı yadırganabilir. 
Şimdi amacımız sağlıklı bir başlangıç kültürü üretebilmek...
300 ml kombucha
2 adet 1 Lt lik cam kavanoz- Kavanozlar temiz olmalı.Deterjan kalıntısı olmalı,sirke ile temizlenip sıcak su ile iyice çalkalanmalı.
2 adet pamuklu kumaştan peçete ve lastik bant
Çelik tencere2-Hazırlama
Temiz bir çelik tencerede suyu kaynatın.
Kaynar kaynamaz içine toz şekeri ilave edin.Temizliğinden emin olduğunuz bir tahta kaşık yardımıyla şekeri karıştırarak eritin.
Şeker eriyince çayı ilave ederek ocağın altını kapatın.15 dk demleyin.
Ben demleme için tülbentten hazırlanmış minik peçete parçalarını kullanıyorum.Çayı peçetenin içine koyup bohça şeklinde bağlayarak kaynamış suyun içe atıyorum.Tülbentleri başka hiçbir amaçla kullanmıyorum.Doğal sabun ile ve kaynatarak temizliyor, kimyasal maddelerle temas ettirmiyorum.
İlk etapta evinizde tülbent yoksa, temiz pamuklu, ince mutfak bir peçetesini de kullanabilirsiniz.
Kombucha üretimine devam edeceksiniz tülbent peçeteler edinmenizi tavsiye ederim.Mahalle aralarındaki "1 milyoncu" olarak tabir edilen mağazalarda bile kolaylıkla bulabilirsiniz. Doğal sabun ile temizce yıkayıp kaynatarak kullanabilirsiniz.
3-Mayalama
Demlenmiş çayı,cam kavanozlara eşit şekilde paylaştırın ve  soğumaya bırakın.İdeal sıcaklığın 20-30 derece arasında olması tavsiye ediliyor.Oda sıcaklığı gibi düşünebilirsiniz.
Ilık çaya kombuchayı yine eşit olarak paylaştırın.Kavanozların üzerini temiz, pamuklu peçete ile örtün ve lastik bantla sabitleyin.
Işık almayan,kuru ve sıcaklık farkından etkilenmeyen bir dolaba yerleştirin.Mayalanmaları için beklemeye başlayın.
Bunlara dikkat!!!
Kombuchaların olduğu dolap, gece-gündüz ısı farkından fazla etkilenmemeli,
Aynı dolapta kokulu başka yiyecekler saklamayın,
Kombucha'yı sirke ya da kefir, yoğurt vs... mayaladığınız dolaba koymayın.
 
Yaklaşık bir hafta sonra, kavanozdaki sıvının üstünde ince,saydam bir tabaka oluşmaya başlayacak.Sıvı açık sarı, bulanık bir görünümde olacak.
Bu aşamada kombuchanızı her gün kontrol etmelisiniz.Hoş bir kokusu olmalı.Elmalı gazoz gibi.
Üzerinde yeşil/mor küfler oluşmuşsa tüm kavanoz dökülmeli.Ama yukarıdaki adımları eksiksiz yerine getirdiyseniz sorun yaşama ihtimaliniz çok düşük.
Ananın altında ve/veya sıvının içinde iplikçikler, kahverengi saçaklar ya da öbekler oluşması normal.
Saydam tabaka, yavaş yavaş sıvının üst kısmını tamamen kaplayacak ve giderek kalınlaşacak. Bulunduğu kabın şeklini alacak.
Mevsime yani ortam sıcaklığına bağlı olarak yaklaşık 2-3 hafta içinde kombucha anası mayalanma için hazır olacaktır.
 
Bu yöntemle, mayalanmaya hazır iki tane kombucha anası elde ettiniz.
Dilerseniz her yeni mayalama sırasında ,taze çay ve hazırladığınız kombuchadan eşit miktarlarda ayırarak yeniden ve yeniden kombucha anası üretebilirsiniz.
 
Toplam blog
: 18
: 254
Kayıt tarihi
: 09.05.18
 
 

Hayatımın 20 yılı sıradan bir beyaz yakalı olarak geçti.Ev, çocuk, eş, iş, toplantılar, sunumlar, t..