Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '08

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Hamsili pilav yaptık

Hamsili pilav yaptık
 

İnsan boğazına düşkün olunca canı bir şey çekti mi duramıyor işte... Hani hamsi mevsimi geldi de geçiyor derken soframızın en lezzetli yiyeceklerinden olan bu balığın bir çok çeşitli yemeğini yapıyoruz da benim için pilavının ayrı bir yeri var. Karı koca beraber yaptığımız bir yemek oluşundan belki de çok da leziz oluyor doğrusu...

Ehh... Blogcu olduk olalı artık birşeyler yazacak olduğumda yazacağım konunun ana fikri hakkında şöyle bir araştırma yapmadan duramaz oldum. Bu bana da yaradığı gibi beni okuyacak olan insanlarada yarasın istiyorum tabii ki okuduğum bilgileri buraya aktarırken.

Aşağıdaki metin http://www.yelkenci.org/ sitesi kaynak alınarak özetlenmiştir.

'' Ülkemizde ticari amaçla avlanan balıkların başında hamsi gelir. Batı ve Doğu Karadeniz'in tütünü, çayı, fındığı ne kadar ünlüyse hamsisi de o denli isim yapmış, folkloruna ve günlük yaşamına girmiştir. "Hamsiyi koydum tavaya" diye türküleri söylenmiş, fındık ağaçlarının dibinde gübre olmuş, mutfaklarında sayısız yemekleri yapılmıştır.

Hamsi Karadeniz insanının yaşamının bir parçasıdır. Ekim ortasından nisana kadar küçüğü, büyüğü bu balığa çalışır, denize açılır, ağını diker, kasalanmasına yardım eder, sıra sıra dizilmiş "manav"ların kamyonlarına taşır, satışını yapar, nasibini alır.

Füze biçimindeki gövdesi büyük ve parlak pullarla kaplıdır. Bu pullar deriye iyice intibak etmediği için kolaylıkla dökülür. Üst çenesi alt çenesine oranla daha büyük olup ağzı geniştir. Çenelerinde çok yumuşak kadife dişler mevcuttur.

Yağlı ve çok lezzetli eti olan hamsinin ızgarası, tavası, buğulaması, haşlaması, içli tavası gibi kendine has çeşitli yemekleri yapılır. "Hamşur" ekmek denilen mısır unuyla pişirilmiş ekmeğin içine katılan hamsi parçaları ekmeğe ayrı bir lezzet verir.''

Şimdi bu yemeğin yapımına gelelim isterseniz..

1 kg hamsi fileto olacak şekilde kılçıklarıda çıkarılarak temizlenir.
Diğer tarafta önceden ıslattığımız 2 su bardağı pirinç pilav yapmak üzere süzülür.
Tencerede ince ince kıyılmış 1 adet soğan alınır ve kavrulur. Daha sonra içine arzuya göre fıstık, üzümde atılabilir. -ki biz bunu tercih etmiyoruz-
Süzdüğümüz pirinç ilave edilir. Bir süre daha kavrulur. Karabiber, bolca yenibahar ve tuz ilave edilir. Üzerine 2 su bardağı kaynamış su ilave edilip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Pilav biraz ılınınca resimde gördüğünüz gibi fırın kabı yağlanıp hamsiler dizilir.
İçerisine pilav konup ayırdığımız hamsilerle kapanır.
180-200 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir.
Daha sonra servis tabağına ters çevirilerek dilimlenerek servis yapılır. yerken limon sıkılması tavsiye edilir.

Afiyet Olsun.

 
Toplam blog
: 49
: 4247
Kayıt tarihi
: 01.01.08
 
 

1971 Merzifon doğumluyum. Hayatın her alanında üretmenin doğruluğuna inanıyorum.. Evliyim ve Mert ..