- Kategori
- Kitap
Karanlığın Aynasında - Murat Gülsoy
Net'ten
Nasıl yani!
Deyip bitirdiğim kitabı kapatmadan, okuduğum sayfalara tekrar döndüm.
Dağılmıştım. Gerçek olan neydi? Bulabilecek miydim tekrar okuduğumda ya da bulmam gerekli miydi?
*
Kitap sol memesinin üzerine zarif bir şekilde işlenmiş bir akrep dövmesi olan kadınla (Ece) bir hastanenin acil servisinde yaşamları kesişen doktor Orhan’ın aşk hikayesi ekseninde başlıyor.
Doktor, daha hastasını görmeden bu ânın kendi hayatını değiştireceğini hissediyor.
*
Bu kadar hassas bir yere niye bir dövme yaptırır insan diye düşünmeye fırsat kalmadan bunun nedenini romanın erkek kahramanıyla (Orhan) birlikte öğreniyoruz.
Öğrenirken farklı farklı yaşamların içinden geçiyoruz.. Roman içinde oynanan bir tiyatro sahnesinin roman kahramanıyla birlikte seyircisi olup, birbirinin içinden çıkan hayatlara şahit oluyoruz.
Yazarın ustalıkla değindiği, farklı ilişkilerin yaşandığı hayatlar okuyucuyu savuruyor.
Tam da bu hayatlar içinde savrulurken ve yaşanmış ilişkilerin şaşkınlığı ile satırlar arasında kaybolurken, roman kahramanının (Orhan) sevdiği kadının (Ece) kaybolmasıyla farklı bir boyut kazanıyor roman.
Doktorumuzun sevdiği kadını arama sürecindeki rüyalar ve gerçekler içinde birbirine karışan kimlikleri heyecanla okumaya devam ediyorum.
*
Olayları ve Ece’yi arama sürecindeki yaşadıklarını şizofreni tanısı konulmuş olan kuzeni Sarp’a anlatır Orhan.
Kendini bir romanın içinde olarak algılayan Sarp ise bulunamayan sevgilinin romanın içinde aranması gerektiğini savunur.
Çünkü onlar bir roman kahramanıdırlar. Kendini yardımcı karakter Orhan’ı ise asıl karakter olarak gördüğü için Ece’yi araması gereken kişi Orhan’dır ona göre.
Çaresiz kalan Orhan Sarp’ın önerisini gerçekleştirmeye karar verir ve sevdiği kadını romanın içinde aramaya başlar… Başlar da bulur mu?
*
Ve bir solukta bitiriyorum romanı, gerçeğin ne olduğunu anlamak için. Sonra hiçbir şeyin gerçek olmadığını düşünüp tekrar sayfalara dönme ihtiyacı hissediyorum bitirdiğimde.
*
Yazarın kitaba neden “Karanlığın Aynasında” ismini verdiğini ise kitabı okurken öğreniyoruz.
*
Karanlığın aynasında kendimi gördüm. Her yüzey, her cisim, her şey aynaya dönüşebilir.
Her birinde gördüğümüz yüz hem bize aittir hem de aynaya. Bunlardan en ürkütücü olanı kuşkusuz karanlığın aynasındaki görüntülerdir.
Karanlık içimizdeki ışık düşmemiş yerleri gösterir çünkü. Orada aklını yitirmiş birinin dolaştığını hissederiz….
*
Yazar tercihlerimin sıralamasında değişikliğe neden oldu bu romanıyla Murat Gülsoy.
Sırada diğer kitapları var.
*
Ocak 2012 / Kurşun