Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '10

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişisel Çelişim

Kişisel Çelişim
 

Kişisel Bilişim Hizmeti, no:1
Kişisel gelişim ile ilgili daha evvel 3 bölüm halinde sunduğum değerlendirme dizisinde (Buradan Ulaşabilirsiniz) bazı noktaları sehven atlamış ve bu eksiklikten dolayı da muhtemelen konu bütünlüğüne ve muhteviyatına halel getirmişim.

Konu içerisinde zaman zaman geldiğim noktalardan nazar edildiğinde sanki ben kişisel gelişime külliyen karşıymışım gibi anlaşılmış ve dahi kişisel gelişimcilere karşı da cenk eylediğim zehabı zuhur etmiş olabilir.

Oysaki kişinin her daim gelişmesini arzu eden ve hatta bunu teşvik eden bir ölümlü olarak değil böyle bir fikri savunmak hayalini kurmaktan bile hicap ederim.

Dolayısıyla kişilerin gelişebildikleri kadar gelişmeleri taraftarı bir kul olarak yazdıklarım ekseriyetle müspet minvalde anlaşılması için hususi itina göstermeye de devam edeceğim.

Şimdi meselenin ince noktaları ile ilgili birkaç hususa değinerek huzurlarınızdan çekileceğim. Evvela kişisel gelişim dendiği vakit genellikle günümüzde abur-cubur tabir edilebilecek türden kitaplar, meseleyi oldukça yüzeysel ele alan yaklaşımlar ön plana çıkmaktadır.

Benim kıyasıya eleştirdiğim ve sizlerin de hususiyetle uzak durmanızı tavsiye ettiğim yahut ilgilenseniz bile kendinize mukayyet olmanızı salık verdiğim uygulamalar bu türden altı ve içi boş, yöntem ve gereçleri mesnetsiz, mantıksal ve düşünsel tutarlılıktan uzak, bir felsefik temeli olmayan, tüketim ve sömürmeye endeksli, hâsılı muhatabına masraf çıkarıp sahibine para kazandıran yöntemlerdir.

En güncel olanı secret/sır adıyla çeşitli kitaplarda defalarca anlatılan yöntemdir. Bunun gibi çeşitli sloganlarla tüketim alışkanlığını körükleyen diğer bazı yöntemler de var. Bunlar düz ve sığ mantıkla çocuk oyunlarına benzer formatlarda direktifler barındıran faydasız yöntemlerdir.

Bunlardan farklı olarak NLP, kuantum gibi isimlerle ortaya çıkan; bireylerin farkındalığını arttırmaya yönelik alıştırmalar ve yönergeler doğrultusunda çalışan; genellikle kapsamlı bir alt yapıya sahip; metodolojik ve hiyerarşik bir yapılanma gösteren yöntemler de kişisel gelişim yöntemi olarak adlandırılsa da bana kalırsa bunlara “farkındalık arttırma çalışmaları” demek daha doğrudur.

Bu gibi mantıki bir alt yapıya sahip olan sistemlere karşı değilim. Ancak onlarda da çok dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Onları da tekrar hatırlatmakta fayda var.

Birincisi günümüzde kişisel gelişimin gösterdiği ivmeden dolayı bunu para kazanmaya yönelik değerlendirmek isteyenlerin sayısı artıyor. Yani daha önceden herhangi bir işi varken, hobi ve yardım amacıyla bu işi yapanlar değil de; herhangi bir işte dikiş tutturamamışken “bir de kişisel gelişim işine girelim” diyerek para kazanma amaçlı bu ile soyunanlar olduğu kanaatindeyim. Bu birebir gözlemim neticesinde vardığım bir sonuçtur.

Para kazanmak elbette kötü bir şey değil. Her insan yaşamını devam ettirebilmek için para kazanmak zorunda. Buna kimsenin itirazı olamaz. Burada söylemeye çalıştığım şey çok farklı bir durum. Umarım meramımı anlatabilmişimdir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise yöntemin ismi cismi ne olursa olsun insan odaklı olduğu ve insan odaklı her sistemde muhakkak zayıf ve kırılgan noktaların olduğudur. O nedenle uyanık olmanızda fayda var. Gireceğiniz sistemin size ne vereceğini ve sizden ne götüreceğini iyi düşünmelisiniz.

Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay. Gerek kitaplardan, gerek internetten birçok bilgiye ulaşmanız olası. Bilgiye ulaşmanın kolay olduğu kadar bilgi kirliliği de var. Yani ulaştığınız bilgiler sizi yanlış yere de sevk edebilir. Buna azami dikkat gösterilmesi elzemdir.

Son olarak kişisel gelişime karşı olmadığımı, kişisel gelişimi adı altında çocuk oyunları gibi şeylerin empoze edilmesine; tutacak dal arayan insanların sömürülmesine; umutların yerle yeksan edilmesine; gereksiz beklentiler içerisine sokulan bireyin yalnızlaştırılmasına; ehliyetsiz kişilerin iyi niyeti suiistimal ederek zengin olmasına; zaten bir çok yönden saldırı altında bulunan bireylerin bir de maneviyatlarını tahrip edecek raddede bombardımana tutulmasına karşı olduğumu yeniden hatırlatmak isterim.

Yazı serimizin sonuncusunda kişisel gelişim yöntemlerinin uhrevi hayattan arakladıkları çeşitli usulleri, manevi yüklerini boşaltarak kendi emelleri için kullandıklarını belirtmiştim. Bundan sonraki bölümlerde bu yöntemlere değineceğim.

Sevgi, hürmet ve muhabbetle..

Murat HACIOĞLU

www.murathacioglu.com

Kişisel Bilişim Hizmeti, no:1 Kişisel Çelişim

Kişisel Bilişim Hizmeti, no:2 Kişisel İbrişim

Kişisel Bilişim Hizmeti, no:3 Kişisel Çağrışım

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..