- Kategori
- Psikoloji
Kompleks

Alfred Adler, 1870 yılında Viyana'da doğmuş. Sürekli hasta olan annesi, ölen kardeşi ve kendisinin de raşitizm geçirmesinden etkilenerek doktor olmaya karar vermiş. Tıp eğitimi almış , ihtisas yaptıktan sonra göz doktoru olarak çalışmaya başlamış. Muayenehanesi iş yapmayınca pratisyen hekim olarak devam etmiş. Yoksullara hitap eden polikliniklerde çalışmış. Bedensel düzensizliklerle ilişkili olarak psikolojiyle ilgilenmeye başlamış. Derinlik psikolojisinin 3 büyük kurucularından biri.
1902 yılında Freud ile tanışır ve öğrencisi olur. Adler'in başkanlığında Viyana Psikanaliz Topluluğu'nu kurarlar. Bir süre sonra fikir ayrılıkları ortaya çıkar, uzlaşamaz ve ayrılırlar. Bireysel psikolojiyi geliştirmeye başlar.
Hans Vaihinger'in ruhsal inşa fikirlerinden etkilenir ve organik aşağılık ve telafi teorisini geliştirir. (Aşağılık Kompleksi)
Adler'e göre aşağılık kompleksi olan insanlar, "Kişi benmerkezci, güç düşkünü ve saldırgan veya daha kötüsü olabilir. Kişiler hissettikleri aşağılık duyguları ile ya başka özelliklerini öne çıkararak diğer insanlar üzerinde üstünlüklerini göstermeye çalışırlar ya da sıkıntı, utanç, endişe ve değersizlik hisleri ile daha dar bir çevre içine sığınıp, onlar üzerinde baskı kurmaya çalışabilirler. Bu durumu takiben kişilerde çok farklı bağımlılıklar (alkol, uyuşturucu madde, kumar vb), çeşitli nevrotik bozukluklar, cinsel davranım bozuklukları ve antisosyal davranışlar sonucu suça eğilim gözlenebilmektedir. "
Aşağılık kompleksi ile ayrılmaz bir ikili oluşturan Üstünlük Kompleksi, Adler tarafından ortaya atılan Bireysel Psikolojinin temel ilkelerinden biridir. "Üstünlük kompleksi olan kişiler , doğuştan var olan aşağılık kompleksine dayanarak kendini diğer insanlardan daha üstün görme, yüceltme karmaşasıdır. Kişi hep üstün duruma geçme, sahip olma, kendini kahraman gibi görme davranışları gösterir."
Adler, bu gibi insanların aile, geçmiş anılar gibi faktörlerden dolayı toplumun dışında kaldığını, soyutlandığını ifade eder.
"Bireyler hangi soydan, cinsiyetten , sosyokültürel çevreden gelirlerse gelsinler öncelikle insandırlar.Her insan zekâsı, duyguları ve kültürü ile değerlidir."
Bu iki cümleyi hep çok sevdim. Yoluma ışık tuttu..
Kendimizi ancak , çalışıp geliştirerek, kendimize emek harcayarak ortaya koyabiliriz.
Adler her zaman , " Kişinin davranış şablonu analizi, toplumla ilişkili, işi ilişkili ve cinsiyeti ile ilişkilidir, " savını vurgulamış.
28 Mayıs 1937'de, İskoçya'nın Aberdeen kentinde yolda giderken ansızın yere yığılıp kalmış, hemen sonrasında da kalp sektesine uğrayarak vefat etmiştir.
Alfred Adler'in , "İnsanı Tanımak" isimli eserinden, bazı anlamlı sözleri paylaşmak istiyorum.
...Bazen insanlar, kendini beğenmişlik ya da kibir sözcüğü yerine kulağa daha hoş gelen hırs sözcüğünü kullanarak kendilerini biraz temize çıkarmaya çalışırlar.
...Hayatta, kadınların nasıl ikinci derecede rol oynamakla yükümlü kılındığını gören bir kızın, cesaretini yitirip, kendisini bekleyen işlere pek istenildiği gibi el atamayacağı, yaşamın karşısına çıkaracağı ödevlerden korkup soluğu kaçmakta alacağı doğal, bunun da kendisini işe yaramaz bir duruma sokacağı kuşkusuzdur.
...Kadının yetersizliğine ilişkin önyargı ve buna bağlı olarak erkeğin kendini beğenmişliği, her iki cinsiyet arasındaki uyumu sürekli bozarak inanılmayacak bir gerilimin doğmasına yol açar; ilgili gerilim, özellikle sevgi ilişkilerine de nüfuz ederek tüm mutluluk olanaklarını aralıksız tehdit altında tutar, hatta çok kez yok eder. Tüm aşk yaşamımızı zehirleyerek kurutup bir yangın yerine çevirir.
...Kadının çocukluğundan başlayarak kendisine zorlanan role başkaldırısı ne denli güçlü olursa, ya da aynı şekilde erkek kendisine biçilen ayrıcalıklı rolü tüm saçmalığına karşın oynamamakta ne denli ısrarlıysa, cinsler arasındaki çatışma da o denli şiddetli olur. (Cinsiyetler Arasında İşbirliği eserinden.)
Ormanı anlamak istiyorsanız, yalnızca kıyıda bir ileri bir geri gezinmekle yetinemezsiniz. Ona yaklaşmalı ve içine inmelisiniz, ne kadar tuhaf ve ürkütücü görünürse görünsün…
Dünya Ruh Sağlığı Gününde Alfred Adleri anmaktan mutluyum.
Saygı ve Sevgilerimle.
Nur Zeynep
Kaynaklar : *http:// tr.wikipedia.org
* www.psikiyatrist.net
* İnsanı tanımak
* Ders notlarım.