Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji (Sosyal Antropoloji) mezunu 1971; Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalı'nda doktora (1981); aynı bölümde yardımcı doçent (1986); Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesinde Kurumlar Sosyolojisi doçenti (1999); aynı üniversitenin..
Atatürk ve Üniversite...
( Dünkü makalenin devamı..)
Atatürk'ün Bilim ve Üniversite Anlayışı
Atatürk, 27 Ekim 1922'de "bir ..148 kez okundu
Üniversiteler
12 Ocak '2117:22
Üniversite Kavramı ...
“Üniversite" kavramı, kökeni ve anlamı
Prof.Dr. Sabri Çakır/Sosyolog
Her şeyden önce “üniversite” bize özgü, ya..169 kez okundu
N.Saran ve Türk Antropolojisi
Prof.Dr. Nephan Saran’ı anarken...
(1924-29.11.2008)
Türk toplumunda antropolojinin(insanbilimin) konusu ve kapsamını..255 kez okundu
Sosyoloji
29 Kasım '2022:34
Doğan Cüceloğlu'nun Ardından
Doğan Cüceloğlu( 1938-2021): Çok değerli insan ve toplum psikoloğu idi.İnsan davranışını anlamaya ve anlatmaya çalıştı ömrü boyunca. Dürüsttü, alçak gönüllüydü,çalışkandı, bilimi kendi çıkarı için değil toplum yararına kullanıyordu. Onun derdi insanı ve ruhsal sorunlarını anlayıp toplumun daha mutlu ve biz olmasını sağlamaktı. Onlarca bilimsel makale ve kitap yazmıştı. Geriye bunları bıraktı ve elim bir kaza sonucu bu dünyadan göçtü.Gidişi ani ve erken oldu! Rahmeti bol, mekanı güleç yüzü gibi aydınlık olsun..Görevini yapmanın huzuru içinde sonsuza dek rahat uyusun..
17 Şubat 2021 14:04Bozkurt Güvenç’in Ardından…
Bozkurt Güvenç'in 2. ölüm yılında onu, çocukları, yetiştirdiği öğrencileri ve sevenler İstanbul Beykent Üniversitesi Sosyoloji bölümünde "Bozkurt Güvenç ve Sosyal Bilimler: Yaşamak ve yazmak üzerine hotlar" başlığı altında düzenledikleri etkinlikle andılar ve bu etkinlik ZOOM üzerinden gerçekleştirildi. Beykent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Akile Gürsoy'un önderliğinde yapılan bu toplantıyı ben de zoom üzerinden izledim. Peşinen vurgulamak isterim ki "ölümlü" olan insanın arkasından yapılan bu gibi etkinlikler, bilime ve konuya ilgi duyanlar için çok yararlı oldu. Çocuklarının bir bilim insanı, bir insanbilimci olan babaları hakkında konuşmaları, otobiyografisini ve özelliklerini anlatmaları çok ilginçti. Derslerine girdiği, akademik süreçlerinde birlikte oldukları hocalarını, tüm yönleriyle anlatmaları geleceğin antropologları, sosyologları, sosyal bilimcilerine ışık tutacak ipuçlarını ve nasıl antropolog olunması gerektiğini gösterdi...
12 Aralık 2020 14:08Sedat Veyis örnek ve Türk Halkbilimi
Ölümünün 40. yılında Sedat Veyis Örnek'i saygı ve minnetle anıyoruz. O, etnoloji, halkbilim(folklor) alanında gerçekten bir ekol niteliğinde, bilim tarihi ve literatüründe yer alacak olan yapıtlar bırakmıştır. Yalnız, bilip bilmeden onu ve yapıtlarını "halk edebiyatı" ve halk edebiyatçılarıyla karıştırmak çok büyük bir hatadır. O halk edebiyatçısı değil bir etnolog, bir halkbilimcidir. Her şeyden önce bilimle, bilimsel araştırma ile halk edebiyatını yanyana koyamazsınız. Ayrıca "antropolojik folklor" diye de bir kavram yoktur. Bu yanlış bir tanımlama, uyduruk bir kavramdır. Böyle bir kavram olsaydı, Örnek 'Etnoloji Sözlüğü/1971)' de böyle bir kavramı tanımlardı!. Gerçekten Sedat Veyis Örnek, örnek alınmalı, yapıtları satır satır okunmalı ve bu alandaki gençler, uzmanlar onu ve eserlerini tartışmanın ötesinde yeni araştırmalar yapmalı, yeni yapıtlar üretmelidirler ki Örnek hocamızın hakkı ödenebilsin! Ölümünün 40.yılında onu minnet ve saygıyla yeniden anıyoruz..
27 Kasım 2020 17:35- Toplam blog
- : 19
- Toplam yorum
- : 5
- Toplam mesaj
- : 0
- Ort. okunma sayısı
- : 258
- Kayıt tarihi
- : 27.03.13