Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '10

 
Kategori
Sinema
 

Bu Kalp Seni Unutur mu Winnie the Pooh?

Bu Kalp Seni Unutur mu Winnie the Pooh?
 

Issız Adam’ın Ada’sı olarak, Türk sinema ve televizyon izleyicisi tarafından daha bir tanınır hale gelen oyuncu Melis Birkan; Berrak Tüzünataç, Bülent İnal gibi isimlerle birlikte rol aldığı “Bu Kalp Seni Unutur mu?” adlı televizyon dizisinin dün akşam yayınlanan son bölümünde öyle bir laf etti ki bu yazı doğdu.

Diziyi takip edenler zaten bilirler ama hiç izlememiş olanlar için bir parantez açayım. Adını usta sanatçı Fikret Kızılok’un kült şarkısı “Bu Kalp Seni Unutur mu?” dan alan dizinin konusu 12 Eylül askeri darbesinin gerçekleştiği dönemde geçiyor. Siyasi ve sosyal olaylarla örülen senaryonun içinde, birbirinin içine geçmiş ve o yılların motiflerini vurgulayarak izleyiciye aktarılmaya çalışılan kırık-dökük aşklar, dramlar var. Oyunculuk, kurgu, konu açısından ve genel anlamda başarılı bir yapım bence. Son dönemde, sürekli olarak takip etmeye çalıştığım tek dizi film bu arada.

İşte dün akşam yayınlanan son bölümde; henüz boşanmış olduğu eski eşi, gerçekten sevdiği adam, iki çocuğu, başka bir ülkeye iltica etmek zorunda kalan kız kardeşi arasında sıkışmış, bunalmış bir kadın olan “Cemile” karakterini canlandıran Melis Birkan öyle bir laf etti ki biraz kafam karıştı. Asıl mesleği çizerlik olan Cemile, velayeti boşandığı kocasında kalan küçük kızı için bir çizgi roman-masal çizdi. Ve, meşhur Walt Disney kahramanları Winne the Pooh geçiyordu senaryoda.

Son yılların kült çizgi film kahramanlarının, konusu 1980 yıllında geçen bir dizi filmde yer alıyor olması, işte yeni bir yapımcılık hatası şeklinde bir algının oluşmasına neden oldu beynimde. Ve bugün biraz araştırdım konuyu. Bakın neler buldum:

Bir kere “Winnie The Pooh”, Walt Disney'in en başarılı çizgi yapım serilerinden biri; bu, su götürmez bir gerçek. Neden mi? Ünlü Forbes’in bir araştırmasına göre, sadece geçtiğimiz yıl Walt Disney ve Coca Cola gibi global ölçekli dev şirketlere toplamda 5,9 milyar dolar kazandırmış. Yine The Walt Disney Company için, tüm zamanlarda, en çok kazanç getiren karakter Winnie the Pooh olmuş. Şu bizim sevimli Mickey Mouse bile onunki kadar gelir getirememiş.

Özellikle çocukları olanlar olmak üzere eminim ki pek çoğunuz zaten biliyorsunuz ama kısaca konudan bahsetmek istiyorum. Winnie the Pooh dünyası; 100 Hektar Ormanı’nda yaşayan sevimli ve iyi kalpli ayı Winnie, ürkek ve korkak domuzcuk Piglet, bıçkın ve sevimli kaplan Tiger, bahçıvan Tavşan, miskin eşek Iyore, kanguru Kangaa, onun yavrusu Roo, Köstebek, Baykuş ve tek insan karakter olan Christopher Robin’den oluşmaktadır. Tüm bu hayvan kahramanlar aslında, Christopher Robin adlı çocuğun kendi içinde yaratmış olduğu oyun ve hayal dünyasına aittirler.

Yine eminim ki pek çok anne baba gibi siz de, elinizden tutup sizi çekiştiren yavrunuzla birlikte son yıllarda, “Winnie The Pooh” serisinin sinemalarda gösterilmek üzere uzun metrajlı olarak hazırlanan sinema filmlerinden birine gitmişsinizdir.

Bu kısa bilgilerden sonra gelelim Winnie the Pooh’nun, 12 Eylül döneminde geçen bir yapımın senaryosunda işi olur mu, olmaz mı sorusunun cevabına. Çizgi kahramanların doğum tarihiyle ilgili farklı bilgilere ulaştım. Bunlar içinde 21 Ağustos 1921 olan da var, 1925, 1926 yılları da. Sanıyorum ilk tarih ilk çizildiği günü, ikinci ya da üçüncü tarihler ise kitap olarak ilk kez yayınlandığı yılları veriyor. Yani bizim sevimli kahramanlarımızın doğum tarihinin 1920’li yıllar olduğu bir gerçek. Şaşırmadım değil doğrusu.

İlk “Pooh” hikâyesi muhtemelen 24 Aralık 1925 yılında “London Evening News” gazetesinde yayımlanmış. “Winnie The Pooh”nun yaratıcısı Milne, İngiltere'nin en ünlü oyun yazarlarından birisiymiş. Ve aynı zamanda da bir gazeteciymiş.

Gazeteci-yazar Milne, oğlu Christopher Robin'e ilk doğum günü hediyesi olarak bir oyuncak ayı alır. Ve oğlu Christopher'ın diğer oyuncakları ve hayvanat bahçesindeki Winnie adlı bir ayıyla yaratmış olduğu dünya, devasa boyutlara ulaşan kocaman bir medyatik evren haline gelir. Bir iddiaya göre de Winnie’nin gerçek adı ilk başlarda “Ayı Edward”dır.

Gerçek Christopher Robin, yani yazar Milne’ın oğlu, 20 Nisan 1996 yılında ölmüştür.

Ve “Winnie the Pooh” hikayelerinde yer alan mekanların İngiltere’nin Doğu Sussex civarı olduğu tahmin edilmektedir. Bu da bir diğer ansiklopedik dipnot.

1953 yılında “Winnie the Pooh”nun tüm yayın hakları Disney’e geçmiştir. Çizgi romanın ilk olarak Walt Disney tarafından bir çizgi film haline getirilmesi ise 1977 yılında gerçekleşir.

Bir başka kaynak ise Winnie’nin Disney yapımı ilk çizgi filminin 1966 yılında “Winnie the Pooh & the Honey Tree (Winnie ve Bal Ağacı)” adıyla yayınlandığına işaret eder. Bu kaynağa göre 1977 yılına kadar büyük bir beğeni toplayan, geniş kitlelere ulaşan çizgi kahramanların maceraları; 1977 senesinde çekilen ilk uzun metraj film olarak “The Many Adventures of Winnie the Pooh” adıyla yayınlanır. Sinemalarda gösterime giren ilk uzun metraj film ise 2000 yılında çekilen “The Tigger Movie” olmuştur.

Şimdi gelin hep birlikte karar verelim. Acaba dün akşam yayınlanan bölümde, Cemile(Melis Birkan); büyük bir pot mu kırdı, yoksa gerçekten o yılların Türkiye'sinde de bizimli sevimli ayıcık ve arkadaşları pek bir meşhur muydu? Ben o tarihlerde yedi-sekiz yaşındaydım ve Piglet'ten falan haberim yoktu. 2002 Yılında kendi oğlum dünyaya geldi. Birkaç sene sonra da "100 Hektar Ormanı"nın müdavimi oldum. Önce mecburen ama sonra müptelası olarak tabi.

İlgili yazılarımdan bazıları:

Porno Film Yıldızı mı, Şeytan Askeri Bir Satanist mi?

Temel Reis Popeye ve Seksen Yıllık Yalanı

Yeniden Mickey Mouse - Miki Fare

Jetix TV'nin Ettikleri

Uçan Kaz Mortgeg

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..